Preminuo legendarni ratni reporter i novinar Antun Masle

07.08.2022.

09:11

Autor: HRT/D.M.

Antun Masle

Antun Masle

Foto: HTV / HRT

Ostali smo bez još jednog novinarskog velikana. U 66. godini preminuo je legendarni ratni reporter i novinar Antun Masle. Izvještavao je s ratišta u Hrvatskoj te s najvažnijih svjetskih točaka sukoba - BiH, Čečenije, Iraka. Nakon napada na newyorške blizance izvještavao je s Ground Zeroa kao prvi hrvatski novinar. Zatim odlazi u Afganistan, gdje je pratio američku intervenciju.

Masle je rođen 1956. u Baru, a nakon prvih novinarskih iskustava u dubrovačkom omladinskom listu Laus, zaposlio se u Dubrovačkom vjesniku kao sportski novinar. U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1988., najprije kao sportski novinar, a potom i ratni reporter s dubrovačkog ratišta, gdje je 1991. i 1992. godine napravio niz reportaža u vremenu najtežeg ratnog stanja.

U političkom tjedniku Globus od 1994. bavi se reportažama s velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu, od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova do sukoba u Albaniji i reportaža o ruskim vojnicima zarobljenim u Čečeniji.

Nakon terorističkog napada na nebodere Svjetskog trgovačkog centra 'Blizanaca' u New Yorku, kao prvi hrvatski novinar izvještava s tzv. Ground Zero, a potom prati američku intervenciju u Afganistanu, odakle kao ratni izvjestitelj šalje reportaže za Globus, Jutarnji list i izdanja EPH. Više puta je izvještavao i iz Izraela i Palestine.

U Hrvatskoj radi na istraživanju korupcijskih slučajeva, a radio je i intervjue s poznatim svjetskim političarima i poslovnim ljudima.

Urednikom informativnog programa Nove TV postaje 2006., a 2012. godine vraća se u Dubrovački vjesnik, gdje je 2017. postao glavni urednik. Iste godine dobio je godišnju novinarsku nagradu Slobodne Dalmacije Miljenko Smoje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!