Preminuo mons. Valentin Pozaić

15.05.2023.

10:10

Autor: HRT/D.M./Hina

mons. Valentin Pozaić

mons. Valentin Pozaić

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić umro je u ponedjeljak u 78. godini života u Svećeničkom domu sv. Josipa. Preminuo je u 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva, objavila je Zagrebačka nadbiskupija. 

Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, a nakon završene osnovne škole, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati. Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973., nakon čega je studij nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijana. Tamo je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao. Od 1977. do 1979. bio je član uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana.

Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Bio je profesor kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog 2005. godine. Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 2017. godine da je Sveti Otac Franjo prihvatio njegovu ostavku na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije zbog zdravstvenih razloga.

Premijer uputio pismo sućuti


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo sućuti zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši. Poručio je kako će mons. Pozaić "ostati upamćen kao predani svećenik, svestrani intelektualac, cijenjeni profesor i znanstvenik, o čemu svjedoči i niz objavljenih znanstvenih članaka i knjiga s područja moralne teologije".

- Mons. Pozaić nedostajat će mnogim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije, ali i cijeloj Crkvi kojoj je godinama vjerno i dosljedno služio. Molim Vas da uime Vlade i u moje osobno primite izraze iskrene sućuti i najdubljeg poštovanja, poručio je između ostalog premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!