17:49 / 01.12.2018.

Autor: V.K./Hina

Preminuo novinar i diplomat Dražen Vukov Colić

Fotografija:Davor Puklavec/PIXSELL

Fotografija:Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Višestruko nagrađivani novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić preminuo je u Krapinskim Toplicama u petak u 75. godini.
Višestruko nagrađivani novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić preminuo je u Krapinskim Toplicama u petak u 75. godini.

Novinarstvom se počeo baviti u "Studentskom listu", još tijekom studija jugoslavenske i poredbene književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u tom je listu bio i zamjenik glavnog urednika.

Nakon diplome, 1968. godine zaposlio se u "Vjesniku", gdje je prvo bio kazališni kritičar, a od 1973. i urednik rubrike Kulture te od 1975. dopisnik "Vjesnikovih izdanja iz New Yorka.

Nakon povratka u Zagreb 1980. uključen je u ekipu koja je pod vodstvom Jože Vlahovića pripremila i 1982. pokrenula politički tjednik "Danas", u kojem je bio zamjenik glavnog urednika.

Zbog političkih previranja i sukoba unutar partijskih struktura smijenjena je urednička ekipa te Vukov Colić tada odlazi u "Start", a od 1984. ponovno je dopisnik "Vjesnikovih izdanja, i to iz Bonna.

Kad se vratio iz Njemačke 1988., bio je glavni i odgovorni  urednik "Danasa" (od 1988. do 1991.). U tom je razdoblju bio i urednik sedam knjiga koje je izdao tjednik "Danas" te jedne zbirke eseja Veselka Tenžere.

Smijenjen je ponovno 1991. te prelazi u slobodne novinare, a u tom je statusu bio do 1994. kada se zaposlio u riječkom "Novom listu", čiji je kolumnist bio do umirovljenja 2010. U tom je razdoblju pisao i za "Glas Istre.

Nakon umirovljenja do 2015. bio je kolumnist "T-portala", a objavljivao je komentare i u raznim drugim internetskim izdanjima.

Za svoje je tekstove dobio više nagrada Hrvatskog novinarskog društva - Zlatno pero Društva novinara Hrvatske 1993.,  Nagradu "Veselko Tenžera" za novinara godine (1996.), Nagrada "Otokar Keršovani" za životno djelo 2010. te niz drugih priznanja.

Dva je puta bio i veleposlanik Republike Hrvatske - u Austriji od 2000. do 2004.  te u Bugarskoj od 2004. do 2008.

Bio je i predsjednik Radne grupe predsjednika Republike Hrvatske za promicanje Hrvatske u svijetu "Identitet i image" te član Savjeta predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku politiku i diplomaciju (2000.).

Kao diplomat dobio je dva visoka odlikovanja - austrijski Veliki orden za zasluge sa srebrnom zvijezdom te bugarski Orden stare planine prvog stupnja.

Dražen Vukov Colić rođen je 1. svibnja 1944.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!