Preminuo novinar i urednik Željko Matić

15:31 / 24.12.2020.

Autor: T.V./HRT

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Matić je bio sinonim za kvalitetno i uspješno radijsko novinarstvo, kojem je posvetio svoj život. Uvijek spreman za razgovor, polemiku, s ciničnim odmakom prema svim akterima naše društvene zbilje, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo.
Umro je novinar i urednik Željko Matić. Bio je sinonim za kvalitetno i uspješno radijsko novinarstvo, kojem je posvetio svoj život. Uvijek spreman za razgovor, polemiku, s ciničnim odmakom prema svim akterima naše društvene zbilje, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Matić je pokrenuo i uređivao neke od najslušanijih radijskih emisije Parlament show, Tema dana, Intervju tjedna, Scarface i dr., koje su postavile standard za radijske informativne emisije. Devedesetih je sa suradnicima i novinarima od Radija 101 stvorio jedan od najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, na kojem se neovisno izvještavalo i govorilo. Kasnije je radio i u drugim medijima , a od 2014. na televiziji N1, a potom na Z1.

Govoreći u jednom razgovoru za Večernji list Matić je o radiju 101 i ljudima koji su tamo radili kazao kako je to bila anarhistička zajednica, komuna, koja se mogla se održati. - Samo, nije se razmišljalo o komercijalizaciji, o tome što bi trebalo napraviti. Nikada nije bilo suvislog poslovnog, dugoročno održivog modela, a na takav način u modernoj ekonomiji teško možeš izdržati. Kada se to trebalo razmatrati, dolazi rat, drastičan pad prihoda, pa i pritisak da se Radio preda u ruke ljudima koji su bili bliski s tadašnjim HDZ-om. Uvijek smo bili poput HRT-a. Jedino što su oni imali pretplatu, a mi – nismo. Nije se tu dolazilo zbog novca, iako nam ga nikada nije nedostajalo. Bilo nam je dobro! No, u jednom trenutku bilo je i 120 zaposlenih, a prihodi isti. A onda i ta nesretna privatizacija, 78 vlasnika plus Grad, nije moglo funkcionirati, koliko vlasnika, toliko i interesa, kazao je Matić u razgovoru s novinaroma Zoranom Vitasom za Večernji list. Matić je bio aktivni član Hrvatskog novinarskog društva.

Matić je rođen 1961. godine u Šibeniku, novinarstvom se počeo baviti 1984., na Omladinskom radiju, kasnije Radio 101. Matić je do 2014. bio glavni kreativac i urednik ključnih rubrika tog kultnog radija. Bio je urednik unutarnjopolitičke rubrike, urednik Društvene redakcije, urednik Informativnoga programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornoga odbora.

Plenković uputio izraze sućuti obitelji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Željka Matića, istaknuvši da je pomicao granice novinarstva, kojem je posvetio čitav svoj život, i ostavio dubok trag u hrvatskom medijskom prostoru.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Željka Matića, cijenjenog radijskog i televizijskog novinara i urednika. Od novinarskih radijskih početaka sredinom osamdesetih do gledanih televizijskih emisija, pomicao je granice novinarstva kojem je posvetio čitav svoj život, stoji u brzojavu sućuti.

- Bio je glavni kreativac i urednik Omladinskog radija, postavio je njegove ključne rubrike, sustavno promičući standarde radijskog informativnog novinarstva, a sa suradnicima je stvorio Radio 101.  U brojnim radijskim i televizijskim emisijama vješto i profesionalno obrađivao je goruće društveno-političke teme. Željko Matić ostavio je dubok trag u hrvatskom medijskom prostoru, a njegovim odlaskom izgubili smo sjajnog novinara i velikog čovjeka, istaknuo je predsjednik Vlade izražavajući, uime Vlade i osobno, sućut obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!