Preminuo novinar Marinko Čulić

31.01.2023.

16:06

Autor: HTV/HRT

Preminuo novinar Marinko Čulić

Preminuo novinar Marinko Čulić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Marinko Čulić, jedan od najistaknutijih i najčitanijih novinara posljednjih desetljeća, umro je u 72. godini, priopćilo je u utorak Hrvatsko novinarsko društvo.

Čulić se novinarstvom počeo baviti nakon što je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti 1977. godine.

Pisao je za Večernji list, tjednik Danas i Nedjeljnu Dalmaciju, a 1993. s dijelom novinara otišao je u tjednik Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a.

Nakon gašenja Ferala 2008. kratko je vrijeme proveo u Novom listu, a godinu dana poslije prelazi u Novosti, gdje godinama piše kolumnu istog naziva kao u Feralu, "Aritmetika politike".

Čulić je godinama svojim lucidnim i analitičkim komentarima anticipirao našu političku i društvenu stvarnost, koja se neprestano nalazi u močvarnom okruženju iz kojeg se izlaz, i ako se nazire, nikada ne događa, ističe HND.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je nagrada HND-a "Otokar Keršovani" za životno djelo. Posljednja u nizu je nagrada Srpskog nacionalnog vijeća "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Čulić je autor dviju knjiga: "Tuđman - anatomija neprosvijećenog apsolutizma" i "Tuđman i poslije Tuđmana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!