08:58 / 28.01.2018.

Autor: HRT

Preminuo odvjetnik Marijan Hanžeković

-

-

Foto: - / -

Bio je vlasnik najvećeg odvjetničkog ureda u zemlji, vlasnik Hanza medije, bivšeg Europapress Holdinga, dugogodišnji aktivist u HSLS-u, Hrvatskoj odvjetničkoj komori te u sportu.
Poznati zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković preminuo je jutros u Zagrebu u 67. godini.

Rođen je 1952. u Zagrebu gdje je završio Klasičnu gimnaziju i Pravni fakultet. Bio je vlasnik najvećeg odvjetničkog ureda u zemlji, Hanza Medije (bivšeg Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. Kasnije je preimenovano u Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća odvjetnička kancelarija u Hrvatskoj sa dvjestotinjak zaposlenih. Tijekom cijelog radnog vijeka bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine njen predsjednik.

Marijan Hanžeković bio je prisutan i u politici, godinama je bio u HSLS-u. Bio je posvećen i sportu, volio je košarku i jedrenje. Od 2000. godine bio je predsjednik Košarkaškog kluba Zagreb, bio je osnivač Hrvatskog košarkaškog saveza, a angažiran je bio i oko Dinama. Nije skrivao da je mason i član Trilaterale. Bio je kolekcionar i mecena, vlasnik Zbirke Hanžeković. Suprug je i otac dvije odrasle kćeri.Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je brzojav sućuti obitelji Hanžeković. "Bio je, kao i mnogi članovi njegove obitelji, kojom se ponosio, istinski humanist, često podupirući mnoge akcije i pothvate za opće dobro, nikada to ne ističući. Bio je čovjek koji je mnogima bio istinski prijatelj. Njegovom smrću izgubili smo ne samo jednoga od najuglednijih hrvatskih odvjetnika nego i čovjeka koji je iskreno živio vrednote humanizma, u koji je vjerovao", napisala je predsjednica u brzojavu sućuti.

"Istaknuti odvjetnik i bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore dao je veliki doprinos hrvatskoj pravnoj struci, gospodarstvu, športu, umjetnosti i politici. Svoju svestranost, znanje i stručnost pokazao je širokim društvenim aktivizmom i odgovornošću, uključujući i čuvanje nacionalne kulturne baštine. Molim vas da u ime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i poštovanja", poručio je u brzojavu sućuti obitelji Hanžeković premijer Andrej Plenković. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako će Marijan Hanžeković ostati u sjećanju hrvatske javnosti kao pravni stručnjak i odvjetnik, uspješni poslovni čovjek, a pamtit će ga i kao predanog sportskog i političkog djelatnika.

"Ja sam odvjetnik po vokaciji. Jedan od onih dosadnih koji je još u osmogodišnjoj školi znao što hoće. Ali sam mislio da je to romantičniji poziv, da je to borba za pravdu. No, pravo i pravda su dva različita pojma. Pravde ima koliko i ljudi. Svatko ima neku svoju pravdu. Ona je osobna, a pravo je čista logika", ustvrdio je Marijan Hanžeković u jednom od rijetkih intervjua. 

Prije nešto više od godinu dana Marijan Hanžeković gostovao je u našoj emisiji Nedjeljom u dva. Pogledajte. Marijan Hanžeković u emisiji Nedjeljom u dva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!