12:55 / 24.07.2019.

Autor: HRT

Preminuo pripadnik Hrvatske vojske u Afganistanu

-

-

Foto: - / -

Pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru "Odlučna potpora" u Afganistanu preminuo je danas od zadobivenih teških ozljeda.
Pripadnik 10. hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru "Odlučna potpora" u Afganistanu, preminuo je danas oko podneva od teških ozljeda opasnih za život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, priopćio je MORH.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga J.B. rođenom 1992. godine, koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Nakon stradavanja pružena mu je medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda je preminuo.

Istraga o jutrošnjem napadu je u tijeku.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izrazili su žaljenje te oštro osudili napad i ovaj nesretni događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

- U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane, u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika, poručio je ministar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je u srijedu žaljenje zbog stradanja hrvatskih vojnika u Afganistanu poručivši da su oni sposobni i opremljeni, ali da je jutrošnji napad u kojemu su stradala tri vojnika dokaz da je stanje u Afganistanu još uvijek opasno.

Medved: Napad na vojnike znak koliko je stanje u Afganistanu opasno

- Hrvatski vojnici su sposobni i opremljeni, ali ovo je dokaz koliko je ta misija opasna i koliko je stanje u Afganistanu još uvijek opasno, kazao je Medved nakon sjednice Vlade izrazivši žaljenje zbog napada na vozilo HV-a u Kabulu u kojemu su jutros stradala trojica vojnika. 

- Izražavam nadu i želju za njihov oporavak i povratak u domovinu i da se više nikad ne desi takvo stradavanje, kazao je ministar. 

Upitan kako se može povećati sigurnost hrvatskih vojnika, Medved je odgovorio kako zna da Ministarstvo obrane analizira okolnosti te poduzima sve kako bi omogućila sigurnost hrvatskih vojnika u misijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!