Preminuo Saša Zalepugin, televizijska legenda

26.11.2022.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: HRT

Preminuo Saša Zalepugin

Preminuo Saša Zalepugin

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Poznati urednik, novinar i televizijski voditelj Saša Zalepugin, zapamćen kao autor i voditelj emisije "Nedjeljom popodne", umro je u 91. godini u Zagrebu. 

Saša Zalepugin rođen je 18. srpnja 1931. u Sarajevu. Gimnaziju je završio u Pazinu, a slavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1966. do umirovljenja 1996. radio je na Televiziji Zagreb, odnosno Hrvatskoj televiziji.

"Kulturna panorama" bila je prva emisija Saše Zalepugina, kada je 1966. počeo raditi na Televiziji Zagreb. Već 1968. godine postao je urednik Kulturnog programa. Početkom sedamdesetih bio je i urednik Zabavnog programa, a tada je počeo uređivati i voditi "Nedjeljom popodne", četverosatnu emisiju bez koje su nedjelje bile nezamislive. Od 1981. do 1991. vodio je jednako popularnu emisiju sličnog formata - "Sastanak bez dnevnog reda". Bio je i urednik noćnog televizijskog programa Program plus.

Tijekom studija Saša Zalepugin pisao je za "Studentski list", "Zagrebački tjednik", "Vjesnik u srijedu". Bio je glumac amater i predsjednik Studentskog eksperimentalnog kazališta, tada popularnog "SEK-a", a i direktor ansambla Lado.

Saša Zalepugin bio je televizijsko lice kojemu su gledatelji vjerovali. U moćnom je mediju suvereno vladao, opravdano stekao i zadržao status velike TV zvijezde.

- Ja sam bio urednik kad je imao "Nedjeljno popodne", koje je bilo posebno i prestižno. Bilo je tu malo sporta, malo zabave, ali i drugih tema, prisjeća se Miroslav Lilić, doajen HTV-a.

Bio je to svojevrsni prozor u svijet. Ta je emisija u televizijsku povijest upisana kao prototip mozaično-zabavnog formata.

- Imao sam pravilo da ništa ne smije trajati duže od pet minuta. To znači, o kojoj god temi se razgovara, pet minuta si u stanju kazati što hoćeš i gotovo, govorio je Saša Zalepugin.

Galerija
Saša Zalepugin, arhivska snimka, Foto: HRT/HTV
Saša Zalepugin, Gabi Novak i Arsen Dedić, arhivska snimka, Foto: HRT/HTVSaša Zalepugin, Foto: HRT/HTVSaša Zalepugin, arhivska snimka, Foto: HRT/HTVSaša Zalepugin i Tihana Harapin Zalepugin, Foto: Robert Anic/PIXSELL

Od Saše Zalepugina učili su mnogi poznati novinari i urednici.

- Nevjerojatno je bilo dobro s njim surađivati. Radio sam kao mladi reporter u njegovom "Nedjeljnom popodnevu" i u njegovom "Sastanku bez dnevnog reda". Imao je nevjerojatan "nos" za prepoznati talent i poticao je mlade novinare na medijsko eksperimentiranje, izjavio je Velimir Đuretić, doajen HTV-a.

- Njegova velika erudicija s jedne strane, i želja i predanje mladoj osobi sa svim svojim znanjem, mladoj osobi na početku karijere da joj se pomogne, to je uspomena koja će me vezati na velikog Sašu, izjavila je Ljiljana Saucha, doajenka HTV-a.

- Jako puno sam naučio od njega. Puno mu hvala za sve što me naučio, a najviše što me naučio je da intervju nije samo odnos između dvije osobe, onoga koji pita i onoga koji odgovara, nego da je najvažniji treći, a to je gledatelj, istaknuo je Božo Sušec, doajen HTV-a.

- Radila sam s njim "Nedjeljno poslijepodne", a kasnije smo radili zajedno mnoge modne revije, Melodije Jadrana i tako dalje. Ostao mi je zaista u predivnoj uspomeni - divan čovjek, divan znalac i mislim da će mnogima nedostajati, izjavila je Ivana Prohić, doajenka HTV-a.

I pjevačica Ksenija Erker prisjeća se da je od Saše Zalepugina mnogo naučila. Glazbeni menadžer Zoran Škugor, koji je bio Zalepuginu i vjenčani kum, rekao je da je Saša bio pozitivac, da je prošao svašta u životu i ljudima nije zamjerao.

Velika potpora i oslonac Saši, dugih 30 godina, bila je njegova supruga Tihana Harapin Zalepugin.

Saša Zalepugin snimio je brojne dokumentarne filmove, razgovarao s mnogim svjetskim političarima kao što su Richard Nixon i Leonid Brežnjev, ali i pjevačima i glumcima poput Franka Sinatre, Susannah York, Olivie De Havilland, Sophije Loren, Richarda Moorea.

Tijekom bogate i katkad turbulentne karijere Saša Zalepugin ostao je profesionalac čije su emisije zlatnim slovima upisane u povijest televizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!