Preminuo teolog i publicist Bono Zvonimir Šagi

17.11.2020.

22:20

Autor: Sanja Šegedin-Miriovsky/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
U Varaždinu je u 88. godini preminuo franjevac kapucin, hrvatski teolog i publicist Bono Zvonimir Šagi.
U Varaždinu je u 88. godini preminuo franjevac kapucin, hrvatski teolog i publicist Bono Zvonimir Šagi. Za promicanje teološke znanosti i za svoj rad dobio je mnoga priznanja i nagrade.

- Što ne možeš napraviti trčeći, možeš šepajući - životna je mudrost omiljenog, skromnog i samozatajnog kapucina. Njegove duboke i poticajne propovijedi, njegova ljudska toplina, susretljivost i riječi ohrabrenja, ostat će u sjećanjima mnogih vjernika, posebice varaždinskih župljana.

14 godina predavao je na Institutu za kršćansku duhovnost pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, te je bio dugogodišnji glavni urednik revije Kršćanske sadašnjosti za propovjednike "Služba riječi".

On i njegov stariji brat, također franjevac, kapucin Tomislav Šagi-Bunić bili su pojam za djelovanje Kršćanske sadašnjosti. Pater Bono autor je dvadesetak knjiga i više stotina stručnih, znanstvenih te publicističkih članaka i eseja iz područja pastoralne teologije, suvremene kršćanske duhovnosti, praktične problematike redovništva i socijalnog nauka Crkve. Pedesetih, nakon što je ukinut vjeronauk u školi, prvi je u Zagrebu organizirao redoviti tjedni vjeronauk u župi za srednjoškolce i studente.

Kritičan prema privatizaciji, kao i komercijalizaciji velikih blagdana poput Uskrsa i Božića, ustrajan je pak bio u pozivima na dijalog, za istinu, ljubav i pravdu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!