17:45 / 05.09.2020.

Autor: Vičević/HRT

Preminuo Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

-

-

Foto: - / -

Ostat će upamćen i kao glavni urednik Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, urednik Enciklopedije likovnih umjetnosti te predsjednik Društva povjesničara umjetnosti RH.
U 88. godini preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora. Tu je dužnost obnašao u prvim godinama hrvatske samostalnosti, od 1990. do 1992., koje su bile obilježene i ratnim vihorom. Za sobom je ostavio trag kao političar i intelektualac.

Rođena je država Hrvatska, neka joj je sretan i dug život - tu je rečenicu Žarko Domljan izgovorio 25. lipnja 1991. u Saboru nakon prihvaćanja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske.

Politički se angažirao od samog početka stvaranja hrvatske države. U proljeće 1990. izabran je za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, a na prvim višestranačkim izborima izabran je kao saborski zastupnik. Bio je prvi predsjednik Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je "Božićni Ustav" 22. prosinca 1990.

U sljedeća dva saziva bio je potpredsjednik Sabora, predsjednik Odbora za vanjsku politiku te voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Od 1991. bio je voditelj, a zatim i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika.

Trag je ostavio i na intelektualnoj sceni. Među ostalim, ostat će upamćen kao glavni urednik i pomoćnik direktora Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, urednik Enciklopedije likovnih umjetnosti te kao predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Znanstvene projekte vodio je u Institutu za povijest umjetnosti.

Sućut premijera Plenković obitelji Žarka Domljana

Premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji dr. Žarka Domljana koji je umro u 87. godini, istaknuvši da je Domljan desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno pridonosio razvitku Hrvatske.

- S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti. Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena, značajno je pridonosio razvitku Hrvatske", istaknuo je, među ostalim, premijer Plenković.

Dodao je kako je Žarko Domljan bio likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije. "Uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", dodao je predsjednik Vlade u izrazima sućuti  obitelji Domljan, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Sućut ministrice Obuljen Koržinek obitelji Žarka Domljana

- Kao istinski domoljub, Žarko Domljan snažno se angažirao u stvaranju i izgradnji mlade hrvatske države, obnašajući ulogu prvoga predsjednika Hrvatskoga sabora, a potom i brojne druge važne i odgovorne političke funkcije. Ne zanemarujući ni u jednom životnom razdoblju svoje primarno stručno opredjeljenje, u samostalnoj Hrvatskoj život Žarka Domljana bio je obilježen intenzivnim i raznolikim političkim angažmanom u realizaciji cjeloživotnoga sna o slobodnoj i prosperitetnoj domovini", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

- Žarko Domljan neće nedostajati samo svojoj obitelji i prijateljima već i cijeloj hrvatskoj javnosti. Pamtit ćemo ga kao strastvenog i odlučnog borca za pravednije i humanije društvo građeno na principima uzajamnog poštovanja i tolerancije, navela je Obuljen Koržinek, izrazivši sućut obitelji Žarka Domljana u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno ime.

Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića

- U ime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem Vam izraze najiskrenije sućuti. Žarko Domljan ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti zbog njegovog velikog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske i izgradnji hrvatskih državnih institucija. Na početku demokratskih promjena u Hrvatskoj dr. Domljan stavio je na raspolaganje svoje veliko znanje i iskustvo. Pamtit ćemo njegov politički angažman u stvaranju i promicanju višestranačja, pri čemu je iznimno značajna njegova povijesna uloga kao prvog predsjednika Hrvatskoga sabora. Isto tako, velike su njegove zasluge u donošenju prvog hrvatskog ustava, istaknuo je u brzojavu sućuti Jandroković.

- U obavljanju niza visokih i odgovornih parlamentarnih dužnosti, gospodin Domljan dokazao je veliku predanost i domoljublje promičući uvijek hrvatske nacionalne i državne interese, a posebno predstavljajući Hrvatsku u inozemstvu i međunarodnim organizacijama. Žarka Domljana pamtit ćemo također kao vrhunskog intelektualca, koji je ostavio veliki znanstveni trag u promicanju hrvatske povijesti umjetnosti i leksikografije, naveo je Jandroković u izrazima sućuti obitelji Domljan, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!