Preminuo Zdravko Tomac

04.01.2020.

16:09

Autor: T.V./HRT/Hina

default error photo
Nakon duge i teške bolesti u 83. godini preminuo je Zdravko Tomac.
Poznati hrvatski političar i pisac Zdravko Tomac umro je u subotu ujutro u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava u 83. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor.

Iako se nije izravno angažirao u javnosti tijekom agonije bivše SFRJ i razmaha velikosrpskoga pokreta predvođenoga Slobodanom Miloševićem, priklonio se antidogmatskoj struji u SKH i sudjelovao u osnutku SDP-a (Socijaldemokratske partije Hrvatske). Na predsjedničkim izborima 1997. bio je kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske.

U doba Domovinskoga rata Tomac je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva (1991.-1992.), a kasnije je bio zastupnik u Hrvatskom saboru (1993.-2003.) i potpredsjednik Sabora (2000.-2003.)

Ujesen 2003. Tomac je napustio SDP, a 2004. je, zajedno s Jerkom Zovakom, utemeljio stranku Hrvatski socijaldemokrati (HSD) - političku stranku lijevoga opredjeljenja, izrazito nacionalne orijentacije i egalitarnoga socijalnoga programa.

U privatnom životu, prošao je - kako je sam svjedočio - transformaciju od vjerski solidno odgojenoga dječaka, preko mladog čovjeka duboko involviranog u ateistički marksistički svjetonazar, do čovjeka koji je opet na duboki način prepoznao katoličku vjeru u kojoj je izvorno bio odgojen.

Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, posvetio se publicističkom radu, a sukladno svom znanstvenom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i političko-povijesna.

Tomac je objavio više od 20 knjiga, uglavnom na hrvatskome, a dvije na engleskom i njemačkom) u kojima raspravlja o više tema, među kojima dominiraju - manevri i potezi prve hrvatske višestranačke vlade u kojoj je sudjelovao (1991.-1992.), makinacije svjetske politike u ratovima od 1991.; velikosrpski projekt, njegova sadašnjost i budućnost; položaj Hrvata u ratnoj i poratnoj Bosni i Hercegovini, a napose u zemlji Tomčevih predaka, Bosanskoj Posavini, te uloga dr. Franje Tuđmana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Dobar dio Tomčevih knjiga su kolaži sastavljeni od tekstova koje je autor objavljivao kao komentare ili kolumne u dnevnim i tjednim novinama, no neke su i samostalni radovi, pisani kao knjige.

Neke od knjiga koje je objavio su "Obraćenje: (od komunista do vjernika)", "Crveni Predsjednik", "Moj obračun s KGB-om: Komunizmom. Globalizmom. Bezboštvom: Tomac protiv Tomca", "Peta haaška kolona i njezine žrtve".

Sućut premijera Plenkovića

Sućut obitelji Zdravka Tomca uputio je premijer Andrej Plenković. Kazao je da je Tomca poznavao  niz godina.

- Ostavio je veliki trag u hrvatskoj politici, i dok je bio u Vladi i u Saboru i kao plodan autor. To je gubitak za hrvatsko druptvo i hrvatsku politiku, rekao je Plenković.

Jandroković uputio sućut obitelji Zdrava Tomca

U povodu smrti Zdravka Tomca, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u subotu izraze sućuti Tomčevoj obitelji u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog sabora.

- Gospodin Zdravko Tomac ostat će u trajnom sjećanju šire hrvatske javnosti kao istaknuti hrvatski političar, publicist i profesor, koji je od neovisnosti Hrvatske obnašao niz visokih i odgovornih dužnosti, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.

Istaknuo je i da će se pamtiti njegov veliki doprinos u razvoju hrvatskih institucija i višestranačja, a posebno njegovo dugogodišnje djelovanje kao zastupnika Hrvatskoga sabora.

 Gospodina Tomca pamtit će i brojni naraštaji studenata politologije koje je znanstveno odgojio, dodao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!