Obiteljski su nam domovi prenapučeni, a to utječe na kvalitetu života

04.07.2022.

07:03

Autor: Iva Vukadin/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prenapućenost kućanstava

Prenapućenost kućanstava

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nedovoljan je broj "kvadrata" za mnoge koji žive u zajedničkom kućanstvu u Hrvatskoj. Potvrđuju to i podaci Eurostata. Obiteljski su nam domovi prenapučeni, a to itekako utječe i na kvalitetu života.

U obiteljskoj kući umirovljenika Miljenka zajedno žive tri generacije. Njegova obitelj u kući ima mjesta, no čak trećina stanovnika u Hrvatskoj ne živi u dovoljno velikom prostoru.

Prema podacima Eurostata, zauzeli smo peto mjesto na popisu najnapučenijih kućanstava u Europskoj uniji. Ispred Hrvatske su: Rumunjska, Latvija, Bugarska i Poljska.

Prema europskim kriterijima, svaka osoba starija od 12 godina trebala bi imati svoju sobu. Stručnjak za socijalnu politiku smatra da taj problem najviše dolazi do izražaja u velikim gradovima.

- Ilustracija toga je naslijeđeni standard stanova iz ranijeg razdoblja negdje 60m kvadratnih i mi tamo možemo naći obitelji u kojima žive čak tri generacije. I jedan u tom smislu od jako važnih okidača seljenja mladih ljudi, to pokazuju rezultati našeg istraživanja, iz velikih gradova su mladi ljudi koji su pobjegli iz takvih obitelji, kaže Gojko Bežovan, profesor socijalne politike.

Mladi dugo ostaju živjeti s roditeljima. Hrvatska je u tome pri samom vrhu u Europskoj uniji. Naši mladi roditeljski dom u prosjeku napuštaju s 33 godine.

- Otprilike pola mojih prijatelja živi i dalje s roditeljima i imaju znači preko 30 godina, dok recimo vani je standard da se već nakon 20, možda 25 , normalno je da ako niš drugo odeš u rentu, kaže Ivan.

Stručnjak za tržište nekretnina poručuje - najtraženiji su stanovi manje površine i novogradnja.

- Mladi kupuju. Ono što je problem s mladima često su nezaposleni ili su zaposleni na određeno pa onda to znači i da su kreditno nesposobni i jednostavno jedan od razloga zašto se ovo događa je što mladi ne mogu i s obzirom na cijene kakve jesu jednostavno si ne mogu priuštiti tu nekretninu, kaže Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

A zbog inflacije, rasta cijena hrane i energije, kupnja nekretnine, posebno mladima, bit će sve teža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!