10:35 / 28.10.2019.

Autor: HRT

Preokret u Imunološkom zavodu?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako proizvodnja u Imunološkom zavodu stoji gotovo 6 godina, uprava i vladajući najavljuju preokret.
Iako proizvodnja u Imunološkom zavodu stoji gotovo 6 godina, uprava i vladajući najavljuju preokret.

Račun dioničkog društva je odblokiran, a dio sredstava koje ustanova zarađuje frakcionacijom krvne plazme investirat će u obnovu pogona i novu opremu. Za to je potrebno oko 26 milijuna kuna. Računaju i na obećana, ali još neuplaćena sredstva od strane strateškog partnera grada Zagreba. O Imunološkom zavodu u emisiji Studio 4 su govorili Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda i Željko Plazonić, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

- Prvo imamo negdje oko 3 mjeseca za izradu projekta, nakon te izrade projekta bi mogli već krenuti radovi. Negdje bi po mojoj procjeni oko godinu i pol trajali sami radovi, cijeli ovaj projekt bi trebao trajati dvije godine, znači za dvije godine bi prvi balk proizvod trebao izaći van, istaknuo je Čardžić.

- Riješili smo sve obstruente koji su bili prisutni s više ili manje uspjeha ili neuspjeha i točno imamo financijska sredstva, što je najvažnije u ustanovi . Mi sada s našom  proizvodnjom plazme, koju imamo svog odabranog proizvođača frakcionatora plazme, ostvarujemo dobitak koji ćemo sada reinvestirati u d.d i tako sebi omogućiti daljnju proizvodnju tih virusnih poluproizvoda, rekao je Plazonić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!