11:47 / 06.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT/Hina

Grmoja podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji smrću njemu i djetetu

Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Foto: HTV / HRT

HSLS je jučer u sjedište Mosta simbolično poslao knjigu sociologa Maxa Webera "Politika kao poziv" kao podsjetnik na političku odgovornost, u svjetlu aktualnih Mostovih izjava o LGBT propagandi. Na današnjoj konferenciji HSLS-a o toj temi, Mostov Nikola Grmoja uzvratio je - darovavši Dariju Hrebaku knjigu liberalnog ekonomista Friedricha von Hayeka "Put u ropstvo", izrazivši nadu da će se HSLS snažno zauzimati za poduzetničke slobode. Grmoja je novinarima također rekao da su on i njegovo dijete primili prijetnje smrću. Zbog toga je podnio kaznenu prijavu.

Način na koji Grmoja želi provesti orbanizaciju Hrvatske će HSLS vrlo radikalno i jasno odbaciti, naša stranka će neovisno o njegovim reakcijama uvijek i jasno i otvoreno stajati protiv govora mržnje i huškačke politike, izjavio je Hrebak na konferenciji za novinare u Saboru.

To što Grmoja želi uvesti u Hrvatsku sigurno nije dobro za Hrvatsku, pa ni njegovu stranku Most, ocijenio je Hrebak dodavši kako se ni država niti Grmoja ne bi trebali miješati u to tko se s kim ljubi ili tko s kim spava.

S obzirom na sve ono što je govorio zadnjih dana, bolje da smo mu poklonili bijelu plahtu nego knjigu, kazao je Hrebak podsjetivši da su iz HSLS-a Grmoji poslali knjigu Maxa Webera "Politika kao poziv".

Bjelovar je grad u kojem živi 21 od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj u miru i toleranciji i neću kao gradonačelnik nikome dopustiti , kao što su to radili Grmoja ili Božo Petrov, da se nekome kaže "kuš" ili "vi ste manjina i vi nas morate tolerirati, rekao je.

Također je poručio da je spreman organizirati Povorku ponosa u Bjelovaru, na kojoj će i osobno sudjelovati. 

Hrebak se osvrnuo i na prozivke Grmoje da se HSLS ne zalaže dovoljno za ekonomiju naglasivši kako o tome dovoljno govori način na koji kao gradonačelnik upravlja Bjelovarom, ali i novi zakon o HGK-u, po kojem 97 posto svih poduzetnika neće morati obvezno plaćati članarinu.


Na prozivke iz Mosta da su "žetončići" podsjetio je da su u HSLS-u uoči izbora jasno rekli kako će koalirati s HDZ-om i ne dopuštaju da ih se etiketira jer se s nekima politički ne slažu.


Konferenciji za novinare HSLS-a nazočio je i sam Grmoja, koji je Hrebaku poklonio knjigu liberalnog ekonomiste Friedricha Hayeka Put u ropstvo poručivši mu kako se nada da će se osloboditi "koruptivnog ropstva HDZ-a i ustati u obranu poduzetničkih prava i sloboda".

- Vi ste se potpuno predali, bacili u taj koruptivni zagrljaj HDZ-a. Ja sigurno nisam čovjek koji bilo kome negira bilo kakva prava u ovoj Hrvatskoj, vi imate slobodu reći svoje, ja svoje, rekao je Grmoja.


- Meni je drago da smo se kolega Grmoja i ja očito pomirili jer stvarno bi mi bilo jako loše... Vidim da je reterirao, pa mi je to već zadovoljstvo da je reterirao po pitanju ove huškačke politike, nadam se da neće slijediti primjer Orbana, rekao je Hrebak.

Grmoja je novinarima rekao i da su on i njegovo dijete primili prijetnje smrću preko Facebooka te da zbog toga sinoć nije mogao zaspati do 3 sata.- Razmišljam o tome, konzultirat ću se, ali najvjerojatnije hoću. Da je prijetnja upućena meni, ne bih, ali s obzirom na to da se radi o mom djetetu, najvjerojatnije ću prijaviti, rekao je.

- Više me uznemirila prijetnja smrću mom djetetu, slika djeteta u mrtvačkom sanduku i to da ću patiti kao Mišo Kovač (pjevač čiji je sin izgubio život sa 16 godina, op. a.) i gledati svoje dijete u mrtvačkom sanduku, rekao je Grmoja, dodavši da će to najvjerojatnije prijaviti policiji. Grmoja je zaprimljenu poruku u međuvremenu objavio na Facebooku:

Nakon toga Grmoja je na Facebook profilu objavio i kako je podnio kaznenu prijavu.

- Podigao sam kaznenu prijavu u I. Policijskoj postaji Zagreb zbog prijetnji smrću. Kroz ove dane primio sam više uvreda i prijetnji ali sinoćnje su takve prirode da se preko njih ne može preći. Prvenstveno, jer se u njima prijeti mojoj obitelji i mom djetetu, napisao je Grmoja.

- Još jednom pozivam sve na smirivanje tenzija i na dijalog i razumijevanje koje nam je toliko potrebno. Naravno, to ne znači da ću odustati od svojih stavova. Ovaj ili ova koju sam prijavio me noćas pitala jesam li spreman umrijeti za svoja uvjerenja, odgovor je bio: Spreman sam. To je i poruka za sve one koji misle da ću odustati, naveo je Grmoja.

Ustvrdio je da mu se sada događa haranga, jedan vid propagande, bez da mu se pružilo priliku da ga se sasluša.


Ovdje se radi o medijskoj harangi. Hvala svima koji su sudjelovali, hvala udruzi Zagreb Pride što me optužila iako nije pogledala mojih 20 statusa u zadnjih 10 dana na Facebooku, gdje pozivam one koji me podupiru da ne uzvraćaju uvredama na uvrede, da svakog čovjeka treba poštivati, hvala im za slike koje sam noćas dobio, poručio je.


Mostov zastupnik, kojeg su neki mediji, političari i LGBTIQ udruge optužili za homofobni ispad i kopiranje totalitarne agende Viktora Orbana, naglasio je kako o pravima seksualnih manjina uopće nije govorio, niti je u istoj rečenici spomenuo osobe homoseksualnih sklonosti i pedofile.


Propaganda je jedno, a pravo nešto sasvim drugo, rekao je.


Svatko u slobodnoj zemlji može hodati za svoja prava i ja s tim nemam nikakvih problema, odgovorio je na upit je li Zagreb Pride za njega propaganda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!