13:18 / 07.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Preporod predlaže veći broj sati dopunske radi popunjavanja rupa u znanju

Prvi dan nove školske godine

Prvi dan nove školske godine

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja da odmah pristupi rješavanju problemu popunjavanju rupa u znanju učenika, nastalih zbog pandemije i on-line nastave, kroz povećani broj sati dopunske nastave.

Još je jedna, druga zaredom, školska godina započela bez rješenja o nadoknadi gradiva koje lani i preklani učenici nisu, zbog pandemije i on-line nastave, uspjeli savladati, priopćio je sindikat Preporod pozivajući nadležno ministarstvo na konkretne poteze i rješavanje tog problema.

Da stvari stoje drugačije, odnosno da odgovorni brinu o problemu zaostajanja u savladavanju gradiva, odavno bi se već poduzele konkretne mjere, smatraju u sindikatu i predlažu rješenja s kojima je odmah moguće krenuti.

Predlažu promjenu statusa i karaktera dopunske nastave tako da se ukine postojeće ograničenje od dva sata u učiteljskom tjednom zaduženju, te ograničenje maksimalnog broja sati dopunske i dodatne nastave u srednjoškolskim ustanovama.

Povećan broj sati dopunske nastave ugradio bi se, dok za tim postoji potreba, u postojeću normu učitelja i nastavnika ili, ako to nije moguće, tretirao kao prekovremeni rad, navodi sindikat.

Ne bi trebalo biti problema pronaći nekoliko desetaka milijuna kuna za sanaciju štete koju je pandemija izazvala u odgoju i obrazovanju, ako se moglo izdvojiti više desetaka milijardi kuna za sanaciju gospodarstva, poručuje Preporod.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!