10:32 / 12.01.2020.

Autor: M.Š./Hina

Presica splitske policije: Ubojica ispalio 36 metaka

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitska policija uhitila je jučer dvije osobe koje je privela u Policijsku upravu, te je počelo kriminalističko istraživanje vezano uz trostruko ubojstvo u središtu grada.
Splitska policija uhitila je jučer dvije osobe koje je privela u policijsku upravu, te je počelo kriminalističko istraživanje vezano uz trostruko ubojstvo u središtu grada.

- Grupe podrške mladiću koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu


Policija je na izvanrednoj konferenciji za medije danas u 11 sati iznijela detalje tog strašnog događaja.

- Mogu potvrditi da smo tijekom večeri uhitili osobu koja je osumnjičena za trostruko ubojstvo. Jučerašnja reakcija policije dokaz je da smo spremni za takve situacije. Brzo smo se ekipirali, blokirali teren, baratali kvalitetnim informacijama te smo ciljano tražili osobu, kaže Dražen Vitez, načelnik PU splitsko-dalmatinske.

- Sve osobe uključene u ovaj događaj evidentirane su kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela te smo protiv njih podignuli nekoliko desetaka prekršajnih i kaznenih prijava po službenoj dužnosti, dodaje Vitez.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske tvrdi da je stanje sigurnosti, prema svim pokazateljima, dobro.

- Odgovor na organizirani kriminal može biti samo zajednička reakcija institucija i građana, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke, dodaje Vitez, zahvalivši građanima koji su pomagali policiji informacijama o kretanju počinitelja.

- U 15.35 zaprimili smo dojavu o kaznenom djelu, a zatim smo sve raspoložive snage uputili na mjesto događaja. Pristupili smo angažiranju dodatnih snaga policije koje su bile kod kuće. Osim osiguranja mjesta događaja, blokirali smo grad Split iz svih smjerova te poduzeli mjere zaštite prelaska granica RH. Angažirali smo i službeno plovilo u akvatoriju. Paralelno s tim pristupili smo ciljanom prikupljanju obavijesti o događaju, moramo zahvaliti i policijskim službenicima i građanima. Analizom saznanja došli smo do imena i prezimena uključenih. Zatim smo utvrdili adrese gdje bi se osumnjičeni mogli nalaziti. Isplanirali smo mjere i aktivnosti i 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja, uhitili smo osumnjičenog. On nije pružao otpor, doveden je u policijske prostorije te je nad njim u tijeku intenzivno kriminalističko istraživanje, rekao je zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević.

- Nakon što nam je ustupljena snimka na kojoj se naoružana osoba kreće Varošem, došli smo do saznanja tko bi mogao biti počinitelj tog kaznenog djela. Za sada ne možemo razgovarati o motivu jer je kriminalističko istraživanje u tijeku. Na kriminalističkom istraživanju imamo tri osobe koje nisu u vezi s izvršenjem ovoga kaznenog djela, ali ih dovodimo u vezu s drugim kaznenim djelom koje je vezano uz ovo. Kada budemo imali dodatne informacije, obavijestit ćemo javnost. Ovaj događaj za sada ne možemo dovesti u vezu s obračunom među kriminalnim skupinama. Kriminalistička policija intenzivno se bavi nadzorom nad osobama i skupinama te ćemo nastaviti raditi i obuhvatiti te osobe s ciljem smanjenja kaznenih djela i elemenata nasilja, kaže Ante Matković, načelnik sektora Kriminalističke policije.

- Mogu reći da je na mjestu događaja pronađeno 36 čahura. Radi se o automatskom oružju, dodaje.

Ubojica prije nije prijavljivao da ga reketare ili što slično. Matković dodaje da među tri osobe koje su na kriminalističkom istraživanju nije nitko od članova obitelji osumnjičenih za ubojstvo.

- Sve osobe, uključujući počinitelja, dolazile su u doticaj s policijom, od osobnih pretraga, pretraga domova. Na koji je način počinitelj došao do oružja, nadamo se da ćemo otkriti kriminalističkim istraživanjem.

Dodaje da počinitelj nije imao kaznene prijave vezano uz narkotike.

- Mogu reći i da nismo imali saznanja da su oštećeni prijetili počinitelju ili da je počinitelj prijetio oštećenima.

A jesu li trojica ubijenih bili ciljana meta napada?

- Vidjet ćemo tijekom kriminalističkog istraživanja, ne mogu vam to niti potvrditi niti opovrgnuti, dodaje Matković.

Dodaje kako se ispituju navodi da je ubojica htio likvidirati ukupno šest osoba.

Na kraju konferencije za medije iz policije su komentirali činjenicu da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prije policije objavio da je uhićen ubojica.

U policiji tvrde da nitko od njih nije gradonačelniku dao tu informaciju.

Trostruko ubojstvo u Splitu

Napadač je u subotu najprije ubio muškarca koji je bio na motoru, nekoliko minuta poslije zapucao je na drugog mladića u Radmilovićevoj te zatim na trećeg.

Prva su dvojica na mjestu preminula, a treći na operacijskom stolu u splitskoj bolnici.

Pojavila se i snimka uhićenja osumnjičenog.
"