16:30 / 21.10.2019.

Autor: HRT

Presuda bivšem šefu zagrebačke javne rasvjete

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mijo Marošević nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita i korištenja položaja za pribavljanje imovinske koristi.
Nekadašnji šef zagrebačke javne rasvjete Mijo Marošević nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita i korištenja položaja za pribavljanje imovinske koristi, dok je njegov pomagač Petko Gavrilović uvjetno osuđen na godinu dana, uz rok kušnje od tri godine.

Marošević će, postane li presuda pravomoćna, u državni proračun morati uplatiti i 5,86 milijuna kuna za koliko je financijskim vještačenjem utvrđen nesrazmjer u imovini i njegovim zakonitim primanjima.

Sutkinja Irena Kvaternik istaknula je, obrazlažući presudu, da je sud prihvatio iskaze svjedoka Željka Vojkovića od kojeg je Marošević zatražio i potom dobio proviziju od pet posto za svaku ugrađenu svjetiljku. Sud je prihvatio i iskaz Zvonka Tolića koji je izravno teretio Maroševića koji je od njega i putem njegovog oca Vladimira Tolića tražio isplatu postotka za dobivanje poslova postavljanja javne rasvjete.

- Sud je prihvatio i iskaz svjedoka Stipe Čička koji je potvrdio da je s Miroševićem i Gavrilovićem i ranije imao slična iskustva te je potvrdio njihov modus operandi. Kao dokaz prihvaćeni su i bankovni izvadci podizanja novca Zvonka Tolića u istovjetnim iznosima koje je dao Maroševiću, kazala je sutkinja.

Maroševiću je kao olakotna okolnost ocijenjena starija dob, narušeno zdravstveno stanje i ranija neosuđivanost, dok je sud kao otegotnu okolnost uzeo u obzir bezobzirnost i obezvrijeđivanje službenog položaja. Gavriloviću su kao olakotne okolnosti ocijenjene njegova ranija neosuđivanost, pozna dob i nepokazivanje želje da se obogati počinjenjem kaznenog djela. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!