19:39 / 18.03.2019.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/HRT

Presuda koja vraća povjerenje u sustav

-

-

Foto: - / -

Ivana Topalovića iz Slavonskog Broda u siječnju 2017. trojica mladića brutalno su pretukla. Učinili su to bez ikakvog povoda.
Ivana Topalovića iz Slavonskog Broda u siječnju 2017. trojica mladića brutalno su pretukla. Učinili su to bez ikakvog povoda. Nakon brojnih slučajeva u kojima su se nasilnici izvukli s minimalnim kaznama, nepravomoćna presuda u ovom slučaju vraća povjerenje u sustav.

Samo njegovi najbliži - obitelj, prijatelji i suborci znaju koliko je puta danas 50-godišnji Brođanin Ivan Topalović gledao smrti u oči. Tek je prešao 20. godinu kada je krenuo u obranu zemlje, zapovijedao satnijom, prošao najteža bojišta. U borbenom je sektoru proveo 1300 dana, bio u redovima 108. brigade ZNG-a, u 5. gardijskoj i specijalnoj jedinici policije. Prošao je akcije Bljesak i Oluja, Maslenica, Poskok 1 i 2.

Uz odlikovanja, suprug i ponosan otac triju kćeri, emisiji Labirint pokazao je i pozamašnu medicinsku dokumentaciju, no ne onu iz ratnih dana. U siječnju 2017. nakon završetka još jedne uobičajene smjene na mjestu zaštitara popularnog diskokluba u središtu Požege, iznenada i bez povoda napala su ga trojica mladića od kojih je jedan povremeno radio u klubu kao zaštitar. 

Iako fizički iznimno spreman, visok 190 centimetara i težak gotovo 115 kilograma, Topalović nije očekivao ono što je slijedilo. Od udaraca je uz teške ozljede glave i lica dobio prijelom lubanje. Jedan od napadača Miroslav Odoljević prvak je Hrvatske u kick-boksu u kategoriji teškaša. Pravo je čudo što je Topalović uopće preživio.

No ovaj je slučaj pokazao i jednu drugu stranu iznimne efikasnosti pravosuđa. Čim je od Državnog odvjetništva na Općinski sud u Požegi stigao optužni prijedlog, počeo je proces.

Raspravno je vijeće, kojem je predsjedao sudac Damir Ronko, inače predsjednik požeškog suda, proces završilo u nešto više od pola godine.

Trojac koji je napao Topalovića je odmah nakon izricanja kazne, do pravomoćnosti presude završio u istražnom zatvoru. Žrtva kaže - volio bi da se svi suci ugledaju na ovaj postupak.

Ukupnom nepravomoćnom kaznom od 17 i pol godina zatvora poslana je jasna poruka ne samo osuđenom trojcu već i cijelom  društvu kako se u uređenim sustavima bez otezanja postupka - brzo, efikasno i u skladu sa zakonom dijeli pravo i pravda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!