11:43 / 30.08.2018.

Autor: I.H./Hina

Pretragom kuće pronađen arsenal oružja

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Samo u sedam mjeseci je uklonjeno oko 10.000 komada streljiva, 10 automatskih pušaka, 10 kilograma eksploziva i veće količine drugh sredstava.
U obiteljskoj kući 65-godišnjaka u mjestu Kraljevčani kod Petrinje, policija je pretragom pronašla arsenal oružja i eksplozivnih tvari, objavila je u četvrtak Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Prilikom pretrage pronađeno je i oduzeto 684 centimetara sporogorećeg štapina, 492 komada raznog streljiva, 190 topničkih granata 20 mm, topnička granata 57 mm, 68 komada trotilskih metaka ukupne težine 17,6 kilograma, šest detonatoskih kapsli, četiri bombe , četiri spremnika za top sa 40 komada trenutno-zapaljivih granata kalibra 20 mm, tri puške, minibacačka trenutna mina 60 mm, te improvizirana eksplozivna naprava sastavljena od tri trotilska metka 200 grama sa sporogurićim upaljačem od detonatorske kapisle i 28 centimetara sporogurućeg štapina.

Kriminalističkim je istraživanjem, kako je rečeno na konferenciji za novinare, utvrđeno da je pronađena minsko-eksplozivna sredstva 65-godišnjak nabavio tijekom Domovinskog rata i od tada ih nezakonito drži u obiteljskoj kući.

Načelnik PU Luka Pešut izrazio je zadovoljstvo provedenom operativnom akcijom policije, čime je otklonjena velika opasnost za mještane. Naglasio je da policija gotovo svakodnevno oduzima ubojita sredstva ili ih građani dobrovoljno predaju. Podsjetio je kako se već 11 godina uspješno provodi kampanja "Manje oružja - manje tragedija", te je apelirao na građane da se bez sankcija uključe u akciju. Samo u sedam mjeseci ove godine, kako je rekao, uklonjeno je oko 10.000 komada streljiva, 10 automatskih pušaka, 10 kilograma eksploziva i veće količine drugh sredstava.

Voditelj Službe krim-policije Igor Pasanec je rekao kako je 65-godišnjak prikupio arsenal iz samo njemu znanih razloga. Dodao je da je ove godine zabilježeno već dvadesetak kaznenih djela iz te vrste kriminaliteta. O opasnosti pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava govorio je voditelj grupe za protueksplozijsku zaštitu Dražen Mičak koji je naglasio kako je improvizirana eksplozivna naprava zbog opasnosti morala biti onesposobljena na mjestu pronalaska.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena kaznena prijava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!