12:17 / 19.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Preustroj MUP-a radi ulaska u schengenski prostor

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radi postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Vlada je donijela uredbu o preustroju deset postojećih policijskih postaja u postaje granične policije.
Radi postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Vlada je donijela uredbu o preustroju deset postojećih policijskih postaja u postaje granične policije. Također, vratili su iznos dodataka na plaću policijskih službenika koji je, kako je rekao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nepotrebno i nepravedno smanjen prije nekoliko godina.

Radi ispunjavanja obveza iz schengenske evaluacije u 2018. godini i postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Uredbom o unutarnjem ustrojstvu MUP-a preustrojavaju se u postaje granične policije sadašnje policijske postaje Imotski, Vrgorac, Gruda, Hrvatska Kostajnica, Ilok, Tovarnik, Županja, Vrbanja, Vrpolje i Korenica.

Predlaže se i spajanje postaje pomorske policije Zadar i postaje aerodromske policije Zadar u jedinstvenu postaju, te postaje granične policije Donji Srb i policijske postaje Gračac u jedinstvenu postaju granične policije Gračac.

Ustrojava se ukupno 45 novih radnih mjesta vodiča službenih pasa, zbog potrebe jačanje segmenta vanjske granice, naveo je ministar Božinović.
Također, ustrojavaju se dvije nove ustrojstvene jedinice - Mobilna jedinica granične policije - jug i Mobilna jedinica granične policije - istok, i to u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, u okviru Službe za granicu u tim Policijskim upravama, naveo je ministar.

Vlada je usvojila izmjene Uredbe o plaćama policijskih službenika, Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika i Uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, a ministar objašnjava kako one prate glavnu Uredbu o preustroju.

Izmjenom uredbe o plaćama dopunjava se popis radnih mjesta policijskih službenika te utvrđuju odgovarajući koeficijenti i dodaci na plaću za radna mjesta policijskih službenika granične policije, a usklađen je i popis radnih mjesta policijskih službenika u odnosu na izmjene radnih mjesta policijskih službenika Zrakoplovne jedinice specijalne policije, te su utvrđeni odgovarajući koeficijenti i dodaci na plaće.

Za to je preraspodjelom u okviru proračuna MUP-a za ovu godinu osigurano 6,7 milijuna kuna, a za povećanje koeficijenta i dodataka na plaću zrakoplovne jedinice specijalne policije 1,1 milijun kuna.

Suglasnost na dodjelu sredstava Fondu za stipendiranje branitelja i njihove djece

Vlada je dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji o dodjeli trećine prošlogodišnje neto dobiti, odnosno 7,7 milijuna kuna, Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Na taj način će djeca članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja i djeca HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata dobiti stipendije za srednjoškolsko obrazovanje i studiranje na fakultetu, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Fond Hrvatskih branitelja prošlu je godinu završio s dobiti od 23,3 milijuna kuna, što je za 3,5 posto više nego 2016. godine, istaknuo je Medved u obrazloženju odluke.

Vlada je usvojila i izvješće o radu Fonda za stipendiranje za prošlu godinu u kojoj je za školsku/akademsku godinu 2016./2017. dodijeljeno 5070 stipendija, ukupno vrijednih 16,2 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Fonda za stipendiranje u prošloj su godini iznosili 16,5 milijuna kuna.

Elektroničkom javnom nabavom moguće uštede veće od 2,6 mlrd kuna

Vlada je u Sabor uputila prijedlog zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, a kako ističe ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, uspostavom cjelovitog procesa elektroničke javne nabave, moguće su uštede veće od 2,6 milijardi kuna.

Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi se direktiva Europskog parlamenta te se za sve obveznike javne nabave uvodi obveza zaprimanja elektroničkog računa u postupcima javne nabave i to od 1. prosinca 2018. godine,  kao i obveza izdavanja e-računa u postupcima javne nabave od 1. srpnja 2019. godine.

Ministar Horvat napominje da zakon predstavlja jednu od mjera Nacionalnog programa reformi za 2018. godinu, a glavni cilj mjere i zakona je stopostotno izdavanje i zaprimanje e-računa u javnoj nabavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!