12:58 / 28.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Prevaranti "operiraju" u Istri

Policija upozorava na prevarante

Policija upozorava na prevarante

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Tri žene - iz Umaga, Labina i Pule - prijavile su policiji da su prevarene te su uplatile novac nepoznatima. Iz Policijske uprave istarske pozivaju građane da budu oprezni i pripaze u komunikaciji s nepoznatima i na društvenim mrežama. 

Umaškoj je policiji 86-godišnja žena prijavila da ju je nazvao muškarac, koji se predstavio kao policijski službenik kriminalističke policije i rekao joj da radi tajne provjere u banci zbog sumnje da netko od djelatnika banke uzima novac s računa klijenata. 


Rekao joj je da podigne novac s računa i preda ga osobi koju će on poslati, što je žena i učinila 10. prosinca. Nepoznati muškarac ponovno ju je nazvao i rekao da mora podignuti sav novac koji ima u banci i predati ga na provjeru te je žena ponovno iz banke podignula novac i predala ga istoj osobi. Na taj je način prevarena za više desetaka tisuća kuna.


Labinska je policija primila prijavu 68-godišnjakinje, također prevarene za nekoliko desetaka tisuća kuna.


Njoj se putem društvene mreže počinitelj predstavio kao "kapetan". Dopisivali su se oko dva tjedna u prosincu, čime je nepoznati muškarac zadobio ženino povjerenje iskazujući joj osjećaje te joj je obećao poslati pošiljku s više od milijun dolara iz Jemena. Za uzvrat je od nje tražio da uplati troškove poštarine i carine za pošiljku, što je ona i učinila, no u razgovoru s članom obitelji ubrzo je shvatila da je prevarena.


Na pulskom je području 49-godišnja žena putem mobilne aplikacije kontaktirala s muškarcem, privučena oglasom za skidanje crne magije.


Muškarac joj je pojasnio da ona na sebi ima crnu magiju te da neće moći normalno funkcionirati dok ju ne makne. Tražio je za to da mu uplati ušteđevinu, što je žena i učinila 10. prosinca. Kada mu je uplatila više tisuća kuna, muškarac joj se prestao javljati i blokirao ju je na mobilnoj aplikaciji.


Iz Policijske uprave istarske stoga su upozorili građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta, a kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane. Zbog toga su iz policije ponovno skrenuli pozornost građana na takve oblike prijevare i upozorili ih da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost proricanja budućnosti, skidanja uroka i izlječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!