14:07 / 16.01.2020.

Autor: HRT

Prevareni prilikom internetske kupovine

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom kupnje putem interneta te donosi nekoliko savjeta za sigurnu kupnju koji pomažu da se smanji broj on-line prijevara.
Istarska policija istražuje dva slučaja prijevare prilikom kupnje putem interneta te poziva građane na oprez.

Naime, porečka je policija zaprimila prijavu 26-godišnjaka, koji je putem društvene mreže dogovorio kupnju dijelova za vozilo. Mladić je 9. siječnja uplatio nekoliko tisuća kuna na bankovni račun muškarca, no kako su dijelovi nisu isporučeni do dogovorenog datuma, tražio je povrat novac, što također nije dobio te je slučaj prijavio policiji.

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 36-godišnjaka, koji je 19. prosinca prošle godine putem Internet stranice tvrtke s područja Omiša naručio plinsku grijalicu i na račun tvrtke uplatio više tisuća kuna. Nakon toga je u nekoliko navrata kontaktirao tvrtku, no grijalica mu i dalje nije isporučena te je događaj također prijavio policiji.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom kupnje putem interneta te donosi nekoliko savjeta Europola za sigurnu kupnju koji pomažu da se smanji broj on-line prijevara:

- Kupujte od provjerenih izvora

Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.

- Provjeravajte trajna plaćanja

Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu. Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju
Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

- Koristite kreditne kartice pri online kupovini

Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.

- Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen

Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

- Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje

Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu. Ukoliko ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.

- Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed

Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

- Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete

Ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

- Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte

Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code)

- Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti

Neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefaxa kao jamstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!