Prevencija je nabolje oružje protiv raka dojke

26.03.2021.

08:28

Autor: Ana Glavan Budija/I.H./D.M./Regionalni dnevnik/HRT

#budiNarcisa

#budiNarcisa

Foto: HTV / HRT

Dan narcica desetljećima je simbol borbe protiv raka dojke, a ove godine njegovo jubilarno 25. izdanje održat će se u subotu, 27. ožujka. Unatoč pandemiji koronavirusa koja je zdrastveni sustav kao i cijeli svijet uzdrmala do temelja - Hrvatska četvrtu godinu zaredom nastavlja trend pozitivih statistika te bilježi pad smrtnosti kada je u pitanju rak dojke.

Danas je za djelatnice tržnice Kvatrić organiziran besplatan mamografski pregled. Time su Grad Zagreb i njegov Zavod za javno zdravstvo predstavili ovogodišnju kampanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke pod nazivom Budi Narcisa. Od raka dojke samo u Zagrebu svake godine obolijeva 700 žena; 200 ih umre. Preventivni program Zagreb provodi od 2004. godine, a kroz njega je pregledano 50.000 žena te je nadopuna nacionlanom preventivnom programu za žene od 40 do 70 godina. 


Iako je mamografija dostupna sve većem broju žena, ipak mnogo je onih koje taj pregled još uvijek nisu obavile. Mamografija je nezamijenjiva metoda u ranom otkrivanju raka dojke - otkriva rak jednu do tri godine prije nego ga žena može napipati. Kada se rak dijagnosticira u ranom stadiju, preživljavanje je u 96% slučajeva. 

Smrtnost od raka dojke u padu 20 posto

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli nešto više od 2800 žena, a umre njih 752. Smrtnost od raka dojke tako je u padu od 20% od uvođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke 2008. te je sada na trećem mjestu malignih uzroka smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva.

U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska je po smrtnosti od raka dojke kod žena trenutno na 16. mjestu. Redoviti mamografski pregledi svake jedne do dvije godine mogu prevenirati 17% smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te 30% smrti kod starijih žena.

I Zagrebačke fontane večeras će simbolično će zasvijetliti u bojama Dana narcisa i građanima u ovim izazovnim vremenima poslati nikad važniju poruku zajedništva i podrške. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!