10:23 / 09.04.2019.

Autor: HRT

'Prevencija nastanka otpada je najpoželjnije ponašanje'

Foto: RitaE / Pixabay

Foto: RitaE / Pixabay

Foto: - / -

Na pitanje hoćemo li izbjeći plaćanje penala Europi zbog otpada, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga rekla je da bi radije da se to pita resornog ministra.
Činjenica je da Hrvatska nema jasno određen i cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Kakvo je stanje u Zagrebu i postoji li strah da će građani Hrvatske, ali i Zagreba uskoro plaćati penale Europskoj uniji zato što kasnimo s rješavanjem problema s otpadom? O tome su govorile Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, i Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Na pitanje hoćemo li izbjeći plaćanje penala Europi zbog otpada Stojić Deban je rekla kako bi radije da se to pita resornog ministra.

- U startu smo kasnili s donošenjem podzakonskih akata. Mi se zadnjih godinu dana aktivno pripremamo da uspostavimo sustav kako je definiran odlukom i uredbom. Radi se o sustavu odvojenog prikupljanja otpada s kućnog praga - papira, plastične i metalne ambalaže te biootpada. Danas imamo zelene otoke i reciklažna dvorišta. Samo Zagreb ima 750 tisuća tona otpada. Od toga je miješani otpad oko 327 tisuća tona. Mi danas na odlagalište odložimo 220.000 tona. Ostalo se na neki način reciklira ili ponovno upotrijebi, ne odlaže se na odlagalište. Cilj nam je da u cijeloj Hrvatskoj 2022. količina otpada koji se odloži na uređena odlagališta dosegne 30 posto. Znači da se 60 posto ili ponovno upotrijebi ili reciklira, istaknula je.

Majić je rekla da se već oko 34 posto otpada odvaja u Zagrebu, a intencija je 2021. postići razinu iznad 50 posto.

- Mi u gradu Zagrebu ne želimo strahovati. Temeljem nacionalne strategije donesen je plan gospodarenja otpadom u kojem je cjeloviti pristup kojim grad Zagreb misli riješiti ovaj problem. O strahu ne trebamo govoriti jer je to naš zajednički problem. On čak nadilazi teritorijalne granice jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ovog trenutka trebamo svi zajedno pokušati nastojati riješiti taj problem, a uz podršku naših sugrađana i svim aktivnostima koje provodimo vjerujemo da smo na dobrom tragu. Predsjednica uprave je govorila o infrastrukturi koja je nužna, a uz infrastrukturu ide edukacija, informiranje i na kraju zajednički osjećaj odgovornosti i dužnosti da je to naš otpad kojeg trebamo racionalno "proizvoditi". To znači kompletno promijeniti paradigmu ponašanja - to sugerira EU, istaknula je.

Dodala je da je sastavni plan gospodarenja otpadom program izobraznih aktivnosti. 

- Cilj je prevencija nastanka otpada kao najpoželjnije ponašanje.

Stojić Deban rekla je da se rezultati vide već sada.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!