Prevencijom protiv raka usne šupljine, besplatni pregledi

19.04.2023.

Zadnja izmjena 19:58

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj se obilježava Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. Cilj je osvijestiti opasnost od te bolesti i naglasiti važnost redovitih pregleda kako bi se što prije otkrila. 

Godišnje oboli oko 480 osoba


Od karcinoma usne šupljine, glave i vrata - godišnje oboli oko 480 osoba, polovina premine. U Zavodu za oralnu medicinu zagrebačkog Stomatološkog fakulteta - građani su mogli obaviti besplatan specijalistički pregled usne šupljine.

- I to je super, mislim ovako se morate naručiti pa čekati, ne znam koliko da dođete na red, ovo je odmah i to je bolje, kazao je Tomislav.

- Nisam ni znala da postoji karcinom usne šupljine. Budući da uvijek nešto imam oko toga, mislila sam da bi bilo dobro da budem tu, kazala je gospođa Željka koja je došla na pregled.

Prosvjetljenje bi trebali doživjeti mnogi, jer u Hrvatskoj godišnje oboli 480 ljudi, a 244 umre.

Preventivni pregled bezbolan


- Preventivni pregled je jednominutni, bezbolan, neinvazivan. Molimo sve stomatologe da i oni pregledaju pacijente i da se jednom godišnje na to jave. Karcinom se može vidjeti u najranijem stadiju, kad je velik jedva par milimetara. Ako ga tada dijagnosticirate, vi ste zdrava osoba kad se fizički ukloni, naglasila je prof. Danica Vidović Juras, pročelnica Zavoda zaoralnu medicinu.

Pušite li, pijete li alkohol? Ne bi ni trebali, jer su to glavni uzročnici oralnog karcinoma od kojeg u većem broju obolijevaju muškarci, naglasila je HTV-ova novinarka Ruža Ištuk.

- Imaju sinergistički učinak te se rizik poveća do 15 puta kod žestoke konzumacije alkohola i cigareta, a još jedan rizičan čimbenik za karcinom orofarinksa i tonzile je HPV, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju, prof. dr. sc. Vlaho Brailo, HLZ.

Promjene u ustima koje traju dulje od dva tjedna razlog su za posjet stomatologu


Promjene u ustima koje traju dulje od dva tjedna razlog su za posjet stomatologu, jer kasno otkriveni oralni karcinom zahtijeva teške radioterapije, kemoterapije, ali i kirurško liječenje.

- Ako je kasno dijagnosticiran i ako se ne liječi, onda se on širi putem limfnih čvorova, limfogeno i onda hematogeno i on prvo radi metastaze na vratu, poručio je specijalist oralne patologije prof. dr. sc. Ivan Alajbeg, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Samo danas u nekoliko sati pregledano je 170 ljudi - jedna je sumnja na melanom na koži lica, otkrivene su dvije promjene koje upućuju na rani rak usne šupljine, ali i potencijalno četiri zloćudna oralna poremećaja. Svi su upućeni na daljnju obradu i preglede.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!