Preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti mopeda i motocikala

25.04.2022.

15:05

Autor: Sanja Najvirt/HTV/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U organizaciji MUP-a, Hrvatskog utokluba, Centra za vozila Hrvatske i Stanica za tehnički pregled vozila, od danas pa do 30. travnja provodi se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti mopeda i motocikala na području cijele Republike Hrvatske.


Motocikli i mopedi posebno su ugrožena skupina sudionika u prometu, a s dolaskom proljeća, svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Preventivnom tehničkom pregledu svog motocikla redovito se odazivaju članovi moto kluba Osijek, jednog od najstarijih moto klubova u jugoistočnoj Europi.


- Sezona je počela, bitno je pregledati ispravnost guma, kočnica i da vidimo jesmo li sigurni u vožnji da ne bi kasnije bilo posljedica koje nas koje nas puno koštaju financijski ili ne daj Bože životom, kaže Emil koji godišnje na motoru prijeđe između 12 i 18 tisuća kilometara i bitna mu je ne samo njegova sigurnost, nego i sigurnost svih sudionika u prometu.


- Pregled je kao i redovan tehnički pregled s time da se naglasak stavlja na pregled kočionog sustava, stanje pneumatika, ovjesa, svjetlosno-signalne opreme, a usput pregledamo postoji li nekakva preinaka kako bi se one pravovremeno preispitale, odnosno atestirale, kazao je Slaven, djelatnik Centra za vozila Hrvatske.


Ivan Svitlanović iz PU osječko-baranjske rekao je da je tijekom 2021. na području postaje prometne policije Osijek zabilježena 21 prometna nesreća u kojoj su sudjelovali mopedi i motocikli, od kojih su dvije promete nesreće s materijalnom štetom i 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su ozlijeđene 22 osobe. 


- Ako se utvrdi neka neispravnost, vozači neće biti sankcionirani, nego upućeni gdje mogu otkloniti nedostatak kako bi sigurno sudjelovali u prometu, dodao je.


Besplatni tehnički pregled mopeda ili motora vlasnici mogu obaviti do kraja tjedna u svim stanicama za tehnički pregled diljem Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!