Prezentacija međunarodnih vježbi u vojarni "Josip Jović"

26.05.2023.

15:40

Autor: Hina/HRT/A.S.

Prezenatacija međunarodnih vježbi u vojarni "Josip Jović"

Prezenatacija međunarodnih vježbi u vojarni "Josip Jović"

Foto: HTV / HRT

U vojarni "Josip Jović" u Udbini je održana prezentacija međunarodnih vježbi Immediate Response 23, Astral Knight 23 i Laufer 23, koje se provode u sklopu vježbi Defender 23, u organizaciji zapovjedništava američkih kopnenih i zračnih snaga za Europu i Afriku.


Cilj vježbi je razvoj interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera. Uz pripadnike Hrvatske vojske (HV), u vježbama u Hrvatskoj sudjeluju pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije te Sjedinjenih Američkih Država, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na prezentaciji u Udbini bili su ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu general zbora Christopher Gerard Cavoli i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj. 

Ministar Banožić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade, pohvalio je angažman i profesionalnost pripadnika HV i partnerskih zemalja koji sudjeluju u vježbama.

- Vaša predanost, profesionalizam i brza prilagodljivost zadaćama još jednom su potvrdili da je moćna i moderna vojska jamac sigurnosti za sve hrvatske građane, posebno u današnje vrijeme značajnih promjena u sigurnosnom okruženju na području Europe, rekao je.

Vrhunska spremnost Hrvatske vojske 

Vježbe su, kazao je, dokazale kontinuirani razvoj interoperabilnosti i vrhunsku spremnost Hrvatske vojske, saveznika i partnera.

Banožić se zahvalio SAD-u te istaknuo kako su savezničke i partnerske oružane snage pokazale moć i važnost zajedničkog borbenog djelovanja radi očuvanja mira i sigurnosti u svijetu.

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu general Cavoli čestitao je 32. obljetnicu Hrvatske vojske te izrazio zadovoljstvo uspješnom provedbom vježbi.

- Republika Hrvatska je dugogodišnja partnerica i saveznica SAD-a i jedna od ključnih saveznica NATO-a poručio je.

Admiral Hranj je rekao kako je danas prikazan mali dio jedne velike i kompleksne vježbe koja je pripremana i planirana mjesecima.

- Dokazali smo da možemo djelovati po istim pravilima, procedurama i taktikama, rekao je.

Prezentaciji vježbi uz pripadnike partnerskih i savezničkih zemalja nazočio je i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote gb Shawn P. Manke i privremeni otpravnik poslova SAD-a Mark Flemming.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!