10:21 / 23.09.2019.

Autor: HRT

Prezentacija remontiranih helikoptera

-

-

Foto: - / -

Na Plesu se prezentacija remontiranih helikoptera MI-171 SH iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. Zrakoplovne baze HRZ-a.
Na Plesu je održana prezentacija remontiranih helikoptera MI-171 SH iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. Zrakoplovne baze HRZ-a.

Okupljenima se obratio i ministar obrane Damir Krstičević.

- Na današnji dan 1991. godine prvi transportni helikopter preletio je na oslobođeno letjelište Lučko. Transportni helikopter MI-8, poslije nazvan "stara frajla" oborili su 22. rujna 1991. hrvatski branitelji u blizini Petrinje, a potom je brzom intervencijom hrvatskih zrakoplovaca osposobljen. To je bio naš početak, kazao je.

Istaknuo je da često voli napomenuti da Hrvatska vojsku nije naslijedila. Mi smo je stvarali. Dodao je da je Hrvatska 1991. godine imala jedan helikopter MI-8, a danas ih ima 24.

- To je ogromno postignuće za hrvatsku državu, dodaje.

Osvrnuvši se na MIG-ove rekao je da je 25. listopada 1991. bio prvi prelet, junaka Rudolfa Perešina. Tada MIG nije došao u Hrvatsku, ali već u drugom mjesecu jedan je sletio u Pulu, a u petom mjesecu jedan u Split. To su bili počeci stvaranja hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kazao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!