Preživio teški oblik Covid-19, a bio i na ECMO aparatu

21.12.2020.

18:30

Autor: Ruža Ištuk/Melita Homa/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
U Dnevniku HTV-a donosimo priču o 48 godišnjaku iz Valpova kojemu su zbog koronavirusa zatajila pluća, i koji je na ECMO aparatu bio danima i preživio je.
S Juricom Medvedom iz Valpova, kojemu su zbog koronvirusa zatajila pluća, razgovarala je za HTV-ov Dnevnik novinarka Ruža Ištuk. Medved je danima bio i na ECMO aparatu.

Život su mu spasili u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u kojoj je trenutačno sedam oboljelih na ECMO aparatu, a najmlađa pacijentica ima 26 godina.

Jurica Medved (48) kaže da su ga već i oplakali. Boluje od dijabetesa koji mu nije stvarao probleme, ali zato mu je Covid-19 pokazao svoje najstrašnije lice.

- Zadnje čega se sjećam je da me supruga zvala u 7 ujutro. Nesuvislo sam govorio i pao. Priključili su me na respirator i odvezli u Zagreb. Tu sam onda  bio pet dana u induciranoj komi i priključen na umjetna pluća, sjeća se Jurica Medved.

Istaknuo je da mu je motiv za život bila obitelj, supruga i dvoje djece. "Želio sam se vratiti, vidjeti ih još jednom, oprostiti se s njima", dodaje.

Biserka Medved, Juričina supruga, kazala je da je bilo teških dana. Prisjeća se kako su im doktori rekli da su nemoćni, te da im ne preostaje ništa drugo već da se mole. Jurica se nije predao, prsti su mu još tamni, a pokreti otežani.

Tim doktora Marka Kutleše uspio je Jurici Medvedu spasiti život.

- Na žalost, nemaju sve priče takav završetak. No ovo je nešto što nam daje daljnju snagu, da nastavimo raditi predano kao i do sada, istaknuo je Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Izgledi za preživljavanje na ECMO aparatu u normalnim su okolnostima 52%. U Klinici je trenutačno sedam pacijenata pozitivnih na Covid-19 kojima su pluća potpuno zatajila i ECMO aparat održava ih na životu.

- Imamo jednu djevojku od 26 godina, 36-godišnjaka koji je prethodno bio dobroga zdravlja, 42-godišnjaka koji je isto bio dobrog zdravlja. To su sve mlađi pacijenti, ljudi kojima su pluća potpuno otkazala, naglašava doktor Kutleša.

Biserka Medved otkriva kako im je danas 18. godišnjica braka, kaže, druga prilika. Ljepši dar pod borom ne trebaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!