Pri kraju izgradnja regionalnog distribucijskog centra u Nemetinu

22.02.2022.

15:51

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Regionalni distribucijski centar u Nemetinu

Regionalni distribucijski centar u Nemetinu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U osječkoj Poslovnoj zoni Nemetin od ožujka prošle godine gradi se Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Ukupna vrijednost radova je oko 109 milijuna kuna. U Centru će biti hladnjača sa sortirnicom i pakirnicom kao i laboratoriji za praćenje kontrole kvalitete proizvoda. Među ostalim, gradi se i linija za proizvodnju soka, sušare za voće i povrće, kao i aukcijske dvorane. Investitor je Osječko-baranjska županija, a ovo je prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je tijekom obilaska kako vjeruje da će RDC već ove godine početi s radom, istaknuvši da je riječ o prvom takvom projektu u Hrvatskoj, temeljem kojeg će svoje regionalne distribucijske centre za voće i povrće raditi i sve ostale županije.

- To je projekt od velike važnosti za male poljoprivredne proizvođače, voćare i povrtlare i sve one koji žele živjeti od poljoprivrede, a do sada nisu mogli biti konkurentni, jer su imali problem s plasmanom. RDC će im u tome pomoći, a takvih je centara već trebalo biti na desetine samo u Slavoniji, izjavio je Anušić.

U tom strateškom projektu Osječko-baranjske županije partner je grad Osijek. Osječki gradonačelnik Ivan Radić ističe kako će RDC biti nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koja će poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali stvoriti i dodanu vrijednost što se tiče proizvoda i novih radnih mjesta. Podsjetio je također da je grad Osijek ukinuo komunalni doprinos za sve proizvodne objekte u toj industrijskoj zoni.

Saborski zastupnik Goran Ivanović naglasio je kako je Slavonija do sada bila uglavnom sirovinska baza, što nije dobro u dohodovnom smislu. Kada na području Slavonije bude desetak takvih centara, onda možemo govoriti o poljoprivredi kao dohodovnoj djelatnosti, a sigurno će to mnogo značiti i u demografskom smislu, smatra Ivanović.

Direktor RDC-a Alen Mamić podsjetio je da je objekt površine 8182 četvorna metra i da je kapaciteta 2910 tona i 318 tona namijenjenih komercijalnom smještaju.

- Ukupno je 16 komora s 10 ULO hladnjača, malo više od 20 posto kapaciteta namijenjeno je ekološkim proizvodima, a imamo i dodatnih sedam komora gdje proizvodi pri sortiranju i pakiranju čekaju na transport, zaključio je Mamić.

Vrijednost radova na izgradnji RDC-a je oko 106 milijuna kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a grad Osijek darovao je građevinsko zemljište na kojem se gradi objekt, vrijedno gotovo sedam milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!