18:39 / 12.02.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/B.A./HRT

Pri kraju pripreme za Milanovićevu inauguraciju, popis gostiju definiran

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Milanović će prisegu položiti na skromnoj inauguraciji pred samo 40-ak uzvanika. Isti dan u predsjedničinom kabinetu izvršit će se i službena primopredaja dužnosti
Pri kraju su pripreme za inauguraciju novoizabranog predsjednika koji će prisegnuti 18. veljače. Zoran Milanović ispratit će iz ureda na Pantovčaku Kolindu Grabar-Kitarović, koja je za svoj posljednji posjet odabrala Sloveniju.

Prijateljska gesta za kraj mandata. Kolinda Grabar-Kitarović u Ljubljani je, na svojem posljednjem državničkom putovanju, sjela za stol sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. I pozvala slovensku vladu da učini isto s hrvatskim institucijama.

- Iako smo imali i imamo različite stavove o otvorenim pitanjima posebice o arbitraži, to ne znači da se trebamo postaviti na način da nećemo razgovarati, već upravo suprotno, da bi se problemi riješili o njima treba razgovarati, rekla je Grabar-Kitarović.

Slovenski predsjednik istaknuo je da je nakon odluke Hrvatskog sabora da napusti arbitražni postupak upravo u Kolindi Grabar-Kitarović imao partnera za čuvanje toliko važnog dijaloga među zemljama.

- Most između dviju država postoji i čvrst je jer je izgrađen na međusobnom povjerenju i daje osjećaj sigurnosti. Zato sam ti zahvalan za suradnju i što si za posljednje putovanje izabrala Ljubljanu, rekao je Pahor.

A do utorka, kada dužnost na Pantovčaku preuzima Zoran Milanović,  predsjednica će još samo posmrtno odlikovati kardinala Franju Kuharića veleredom Franje Tuđmana s lentom i Danicom. Odlikovanje će uručiti njegovu nasljedniku, nadbiskupu Josipu Bozaniću.

Milanović će prisegu položiti na skromnoj inauguraciji pred samo 40-ak uzvanika. Isti dan u predsjedničinom kabinetu izvršit će se i službena primopredaja dužnosti. Hrvatsku himnu otpjevat će Josipa Lisac, a nastupaju još klapa Sv. Juraj i orkestar Hrvatske vojske.


U Uredu izabranog predsjednika ističu da je popis gostiju definiran.

- To su prvenstveno uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, sadašnja predsjednica, bivši predsjednici, obitelj i članovi stožera, kaže Orsat Miljenić.

Za Milanovićem na Pantovčak stižu i novi savjetnici. Neslužbeno doznajemo da će bivši šef SOA-e Dragan Lozančić postati savjetnik za sigurnost, a umirovljeni general Marijan Mareković za branitelje. No službene potvrde još nema.

- Dakle, kako će se složiti struktura jednih i drugih, to ćete također vidjeti, ali ono što je bitno jest da će odražavati teme na koje predsjednik vidi da bi trebalo staviti naglasak u mandatu, rekao je Miljenić.

Neslužbeno se govori i o imenovanju savjetnika za energetiku, klimu, kulturu i obrazovanje. No oni, čini se, neće biti klasični zaposlenici ureda, već će samo odrađivati konkretne zadatke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!