Priča o generalima

04.08.2018.

16:13

Autor: HRT

default error photo
Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga - Kolinda Grabar Kitarović večeras će održati svečani prijem ratnih zapovjednika.
Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović večeras će održati svečani prijem ratnih zapovjednika. Vrhunac svečanosti bit će uručivanje odlikovanja umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koje su nakon pobjede u ratu čekale nove bitke. I iz njih su izašli kao pobjednici.

"Izričem oslobađaujuću presudu i nalažem da se gospodin Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu"- ovim riječima haškog suca Theodora Merona i u sudnici je obranjena Hrvatska i Domovinski rat.

Prije rata Ante Gotovina bio je u francuskoj Legiji stranaca. Mladen Markač bio je policajac. Početkom rata formirao je specijalne jedinice MUP-a.

Ante Gotovina, od običnog gardista brzo napreduje do zapovjednika i jedan je od ključnih časnika u prvoj pobjedničkoj operaciji Hrvatske vojske - akciji Maslenica. Bio je jedan od glavnih stratega Oluje. Digao je tenkove na Dinaru i osmislio napad na Knin s leđa, što je u nekoliko sati slomilo moral srpskih pobunjenika.

No, vojne pobjede ubrzo su dobile gorak okus. Haški sud počinje istragu. Predsjednik Franjo Tuđman ubrzo je preminuo, a predsjednik Stjepan Mesić umirovljuje skupinu generala, među kojima je bio i Gotovina.

Ubrzo Haški sud podiže optužnicu. Markač se predaje, Gotovina bježi, a državni vrh pod međunarodnim pritiskom šalje jasnu poruku. "Identificirati, otkriti, uhititi, transferirati", rekao je tada Vladimir Šeks.

General Gotovina ubrzo je uhićen na Kanarima. U Haagu počinje suđenje, koje na prvom stupnju završava katastrofalno. No na drugom stupnju -  povijesni preokret. Sve teze tužitelja o udruženom zločinačkom pothvatu padaju u vodu. Generali su pušteni na slobodu. Dočekuje ih stotine tisuća ljudi.

"Uvijek sam nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi", rekao je tom prilikom Markač. "Ovo je naša zajednička pobjeda, bila je Oluja u ratu, ovo je pravna Oluja, pobijedili smo, ovo je točka na i. Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti svi zajedno" poručio je Gotovina.

A budućnost bi trebala donijeti i igrani film i seriju o životu generala Gotovine, koju u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom snima proslavljeni redatelj Antun Vrdoljak.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!