Prihvaćen amandman HDZ-a na zakon koji uređuje međudržavna posvajanja

06.06.2023.

18:19

Autor: T.D./HRT/Hina

međudržavno posvojenje

međudržavno posvojenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vladin predstavnik prihvatio je u utorak u Saboru amandman Kluba HDZ-a na dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu, zakon kojim se uređuje međudržavno posvojenja djece iz trećih država koje nisu ugovornice Konvencije o zaštiti djece, dok je tri oporbena odbio.


Amandman Kluba HDZ-a propisuje obvezu suda da u svakom slučaju provede provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem.

Potporu nisu dobili amandmani DP-a da se strana sudska odluka o posvojenju djeteta iz zemlje koja nije stranka međunarodnog ugovora priznaje samo u iznimno rijetkim slučajevima i u strogo propisanim situacijama, kao i da se u registru posvojenja evidentira ime svakog djeteta posvojenog iz tih zemljama.

Nije prošao ni amandman Vesne Vučemilović (Suverenisti) kojim je tražila povođenje postupka diplomatske provjere vjerodostojnosti isprave o posvojenju koju su izdala tijela druge države.

Sabor će o podnesenim amandmanima glasovati u srijedu kada bi također trebao donijeti i dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu.

Bez rasprave Sabor je odradio i prijedloge odluka o promjenama u nekoliko saborskih odbora zbog odlaska zastupnice HDZ-a Nadice Dreven Budinski iz saborskih klupa, a koju će zamijeniti Zoran Gregurović, HDZ-ov gradonačelnik Krapine. Promjene u HDZ-ovim redovima rezultat su ranijeg dogovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!