07:55 / 15.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Prihvaćen nacrt KU za zdravstvo - za stambenu štednju 90 kuna

-

-

Foto: - / -

Vlada će donijeti zaključak o stambenome zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice i drugih područja stradalih zbog klizanja tla.
Vlada je u Sabor poslala više zakonskih prijedloga. Između ostalog donesen je zaključak o stambenome zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice i ostalih koji su ostali bez krova nad glavom zbog odrona. Usvojen je i prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te zaključak o načinu osiguranja sredstava za nabavu lijekova Dinutuximab i Proleukin za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Za uplate stambene štednje u ovoj godini maksimalan poticaj 90 kuna

Građanima koji u ovoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 90 kuna poticaja, odlučila je Vlada. Utvrdila je da postotak državnih poticajnih sredstava za ovu godinu iznosi 1,8 posto pa za iznos uplate od 5.000 kuna to može iznositi najviše 90 kuna. U tu je svrhu u projekcijama državnog proračuna za 2019 godinu planirano 30 milijuna kuna, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić. Država poticajna sredstva daje stambenom štediši samo u jednoj stambenoj štedionici, i to za uplate stambene štednje do maksimalnih 5.000 kuna u jednoj godini te sam iznos poticaja ovisi o iznosu koji je građanin uplatio tijekom godine, a za ovu godinu to za uplatu 5.000 kuna maksimalno može biti 90 kuna.

Uspostava željezničkog teretnog koridora "Alpe-zapadni Balkan"

Vlada je na sjednici upoznata i s pismom namjere kojim se predlaže uspostava željezničkog teretnog koridora "Alpe-zapadni Balkan". Uspostavu tog koridora predlažu Savezno ministarstvo prometa, inovacija i tehnologije Republike Austrije, Ministarstvo prometa, informatičke tehnologije i veza Republike Bugarske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije. Po riječima ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića, cilj tog pisma namjere je izražavanje političke volje potpisnika za uspostavom željezničkog teretnog koridora Alpe - zapadni Balkan. Ukoliko Europska komisija donese odluku o sukladnosti tog prijedloga, potpisnice pisma namjere obvezuju se bez odgode uspostaviti taj koridor najkasnije dvije godine od stupanja te odluke na snagu.

Prihvaćen nacrt KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Vlada je prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji bi se potpisao na godinu dana kako bi se u međuvremenu iznašlo kvalitetno zakonsko rješenje koje bi omogućilo da se za pregovore za sljedeći Kolektivni ugovor uključi i Hrvatski liječnički sindikat. U predloženom Nacrtu zadržane su sve odredbe do sada važećega Kolektivnog ugovora i njegovih Dodatka, odnosno zadržava se ista razina materijalnih i drugih prava zaposlenih u sustavu zdravstva i zdravstvenoga osiguranja. "Ugovor se sklapa na vrijeme od 12 mjeseci kako bi se u tom razdoblju iznašlo kvalitetno zakonsko rješenje koje će omogućiti da na pregovorima za sljedeći Kolektivni ugovor sudjeluje i Hrvatski liječnički sindikat", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dodao je kako njegova provedba neće zahtijevati dodatna financijska sredstva u 2018. i 2019.

Izmjene i dopune Zakona o obrani

U Sabor je upućen  konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrani kojim se, uz ostalo, utvrđuje ovlast načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH da može, zbog povećanja operativnosti postupanja, zapovjediti privremeno stavljanje u pripravnost dijela postrojbi OS. Također, u saborsku je proceduru upućen i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u OSRH kojim se, među inim, predlaže skraćenje trajanja prvog ugovora za vojnika/mornara s četiri na dvije godine te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu. Premijer Andrej Plenković je uoči tih dviju točaka, još jednom izrazio sućut obitelji preminulog generala Petra Stipetića istaknuvši značajnu ulogu generala Stipetića u Domovinskom ratu. Sućut obitelji izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te kazao da će u Ministarstvu obrane u utorak biti održana komemoracija, a potom isti dan i sprovod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!