16:00 / 09.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Prihvaćena žalba za jednu od 13 odbačenih optužnica u aferi "mjenice"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Županijski sud prihvatio je žalbu tužiteljstva za jednu od 13 odbačenih optužnica kojima su 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima Agrokora teretili za prikriveno financiranje bivšeg koncerna.
Županijski sud prihvatilo je žalbu tužiteljstva za jednu od 13 odbačenih optužnica kojima su 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima Agrokora teretili za prikriveno financiranje bivšeg koncerna, što je prvostupanjski sud odbacio smatrajući da predmet optužbe nije kazneno djelo.

➡️ Prve optužnice za aferu "mjenice" u Agrokoru

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda je 14. rujna u jednom od 13 predmeta donijelo rješenje kojim se prihvaća žalba državnog odvjetnika, ukida prvostupanjsko rješenje i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, priopćilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. U priopćenju se ističe da je viši sud zaključio da je državni odvjetnik u pravu kada se žali zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka tvrdeći da prvostupanjski sud nije potpuno riješio predmet optužbe.

Riječ je o slučaju u kojem je tužiteljstvo potkraj kolovoza prošle godine podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima Agrokora. Radilo se o Francku, Krašu, Sokol-Mariću, Tehnici, Saponiji Unex Mediji, Alce-Zagrebu, Chromos-Agriju, AWT-u, Internationalu, Pet Promu i Agrofructusu, a odgovorne osobe u tim tvrtkama optužene su za lažiranje faktura o isporuci robe.

Prema optužnici, okrivljenici su preko 3070 mjenica naplaćivali lažne fakture te zatim prodavali dug faktoring-kućama, a čime su, prema tvrdnjama tužiteljstva, prikriveno financirali Agrokor. Okrivljenici su od početka tvrdili da nije riječ o kaznenim djelima, nego da su mjenice bile valjane, što su priznale i banke.

Županijski sud u rješenju navodi da je u pravu državni odvjetnik kada u žalbi ističe da se prvostupanjsko rješenje ne može ispitati jer postoji znatna proturječnost između onog što se navodi u razlozima rješenja i onoga što se okrivljenicima činjeničnim opisom inkriminira.

- U navedenom rješenju Županijskog suda također se navodi da prvostupanjski sud prilikom novog odlučivanja o osnovanosti optužbe inkriminirani događaj treba promatrati u širem kontekstu i imati na umu da se okrivljenicima inkriminira da su u pravnom prometu kao zaštitnom objektu kaznenih djela krivotvorenja svjesno potpisivali mjenice s neistinitim podacima da su izdane za vrijednost primljenu u robi iako su znali da to ne odgovara istini, već da su izdane u svrhu prikrivenog financiranja koncerna koji je u inkriminirano vrijeme bio prekomjerno financijski izložen prema bankama, stoji u priopćenju tužiteljstva u kojem se ne navodi puno ime Agrokora.

Odlučujući o njihovoj osnovanosti, Općinski kazneni sud u Zagrebu odbacio je optužnice držeći da predmet optužbe nije kazneno djelo.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!