12:48 / 22.03.2018.

Autor: HRT

Prihvaćeni planovi za protupožarnu sezonu te protuminsko djelovanje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U lanjskoj protupožarnoj sezoni zabilježena su 4154 požara raslinja, odnosno 67% više u usporedbi s prethodnim petogodišnjim prosjekom. Ukupno je izgorjelo 86.576 ha, što je 370% više u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek.
Vlada je prihvatila izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u prošloj te prijedlog programa aktivnosti za ovu godinu, kao i izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za prošlu godinu te prijedlog plana za ovu godinu.

Ministar unutarnih poslova Davor Božinović kazao je da je lanjska protupožarna sezona bila jedna od najzahtjevnijih u proteklih nekoliko desetljeća. Zadaće iz Programa aktivnosti vezane uz preventivne mjere provedene su u većem dijelu u zadovoljavajućoj mjeri i zadanim rokovima i očito je poboljšanje u odnosu na prošle godine, rekao je Božinović, ali i upozorio da aktivnosti vezane uz sječu i čišćenje nisu bile odrađene na vrijeme, najčešće zbog toga što nije na vrijeme proveden postupak javne nabave.

Utvrđen je razmjerno velik broj zakorovljenog i zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na 1170 hektara te je zbog toga podnesen znatan broj prekršajnih prijava, naveo je.

U prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni zabilježena su 4154 požara raslinja, odnosno 67% više u usporedbi s prethodnim petogodišnjim prosjekom. Ukupno je izgorjelo 86.576 hektara, što je 370% više u odnosu na petogodišnji prethodni prosjek.

U sezoni, od lipnja do listopada, broj požara povećao se za više od 30%, a površina zahvaćena požarom u odnosu na petogodišnji prosjek povećana je za izrazito velikih 563 posto, upozorio je.

Najopterećenije požarima bile su Šibensko-kninska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija u kojoj su bili i najveći požari, a najviše je u požaru stradalog područja bilo u Zadarskoj županiji. Na temelju ovih podataka u Program aktivnosti za ovu godinu dodani su novi subjekti i njihove obveze te su pooštrene mjere u provođenju Programa. Prije svega uključeni su Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba, Hrvatski Crveni križ, HAKOM, Odašiljači i veze, naveo je Božinović te naglasio da će svi izvršitelji do 10. lipnja morati podnijeti izvješća o provođenju pripremnih aktivnosti.

Znatno veći angažman pripadnika Oružanih snaga u prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević dodavši da je najzahtjevniju ulogu imala protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je imala 17.606 letova, dok ih je u 2016. bilo 6364. Rekao je da će ove godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje, u suradnji s MORH-om, MUP-om i drugim tijelima iz sustava Domovinske sigurnosti, u Divuljama uspostaviti Operativno vatrogasno zapovjedništvo koje će u svom sastavu imati situacijsko središte s opremom potrebnom za prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu.

Najavio je i provođenje vježbe "Sigurnost 18" u svibnju, kojoj je cilj provjera spremnosti, koordinacija rada i uvježbavanje snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća za protupožarnu sezonu.

Prihvaćen Prijedlog plana protuminskog djelovanja za ovu godinu

Vlada je prihvatila i izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za prošlu godinu te Prijedlog plana protuminskog djelovanja za ovu godinu.

Ministar Božinović naveo je da je lani pri razminiranju pronađeno i uništeno 1289 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 519 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Od ukupno planiranih sredstava u prošloj godini realizirano je 346,7 milijuna kuna, što je najviše do sada.

Glede prijedloga plana za ovu godinu, istaknuo je da je ukupno minski sumnjivog područja 411,5 četvornih kilometara, prostire se u osam županija, a obilježeno je s 13,5 tisuća oznaka.

Za razminiranje u 2018. na raspolaganju je 399,2 mil. kn, a nastavlja se i povlačenje sredstava iz europskih fondova, koja za ovu godinu iznose 52 posto od ukupnog iznosa sredstava za poslove razminiranja. Cilj je u ovoj godini, kazao je Božinović, ukloniti kasetno streljivo sa svih utvrđenih zagađenih područja, riješiti minski problem Brodsko-posavske županije i razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Ministar Krstičević dodao je da je, u pogledu razminiranja vojnih lokacija, za ovu godinu planirano šest zadaća razminiranja ukupne površine 1,2 milijuna metara četvornih minski sumnjivog područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!