10:57 / 19.02.2018.

Autor: dm/bs/dp/Hina/HRT

Prihvaćeni zaključci o Karepovcu: Nema ugroze zdravlja

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Snježana Hopp kaže kako je inspekcija ustanovila da u dosadašnjim mjerenjima nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti plinova.
Nakon cjelodnevne rasprave o sanaciji odlagališta otpada Karepovca splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je zaključke po kojima u dosadašnjoj sanaciji, koja je počela u studenome prošle godine, nije bilo ugroza zdravlja, a zaključeno je i da je sanaciju nužno ubrzati kako se ne bi ugrozila turistička sezona.

Za zaključke je glasovalo 25 od 28 nazočnih vijećnika. Tri su bila suzdržana. U njima se navodi da sanaciju Karepovca treba nastaviti i učiniti sve za brži završetak radova na prebacivanju otpada, a Grad Split obvezan je poduzeti sve mjere kako se ne bi ugrozila turistička sezona. U raspravi se čulo da tijekom turističke sezone treba privremeno prekinuti sanacijske radove na Karepovcu jer bi u protivnom smrad s odlagališta mogao ugroziti sezonu i odvratiti turiste od dolaska na splitsko područje.

Gradsko vijeće također je zaključilo kako tijekom sanacije Karepovca treba provoditi sve mjere predviđene projektnom dokumentacijom uz dodatne mjere, uključujući postavljanje dodatne mjerne stanice uz preporuke mjerodavnih tijela.

Osim podataka o mjerenju kvalitete zraka, do 1. ožujka potrebno je učiniti javno dostupnom svu dokumentaciju vezanu za sanaciju odlagališta otpada Karepovca na mrežnoj stranici Grada Splita te dnevne podatke o mjerenjima kvalitete zraka. 

 
Prije toga, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić o problemu Karepovca je kazao: "Mi ćemo kontinuirano pratiti stanje na Karepovcu jer smo zainteresirani da se ova sanacija odradi najbolje moguće i čim prije. Hoće li netko odgovarati? Što se tiče odgovornosti, ukoliko ona postoji, treba je tražiti na razini lokalne samouprave." 


Novinarima je Ante Čikotić iz Mosta kazao kako je nedvojbeno da je "ministar Ćorić upro prstom u gospodina Velu te da su grad Split kao investitor i on kao predsjednik povjerenstva za provedbu sanacije odgovorni". "Mi ćemo sada uputiti prijedlog za pokretanje postupka za tešku povredu dužnosti. Danas ovo ne bi imali da su bili transparentni i ovo je plod nerada", najavio je.

Petar Škorić iz HDZ-a kazao je kako je ministar pozvao sve službe da rade svoj posao te "da je neprimjereno da netko zloupotrebljava riječi ministra i izvlači ih iz konteksta". Dodao je da se paušalnim činjenicama, bez točnih podataka pokušava zaustaviti ovaj projekt i prozivati vlast.

U našoj emisiji Studio 4 gostovao je jutros jedan od organizatora prosvjeda na splitskoj Rivi Veljko Popović. Istaknuo je da je prosvjed bio posljednji vapaj građana. "Sanacija Karepovca mora se dogoditi. Ono što je problematično je to što se sanacija ne provodi po najvišim standardima struke i što nisu poduzete sve mjere kako bi se zaštitili građani Splita i okolice od štetnih posljedica plinova koji se oslobađaju", kazao je Popović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!