Prijam za počasnog generala Balena

03.11.2022.

14:09

Autor: Vijesti/P.F./HRT

Miljenko Balen, počasni brigadni general HV-a

Miljenko Balen, počasni brigadni general HV-a

Foto: HTV / HRT

Umirovljenom ratnom zapovjedniku 138. brigade HV-a Goranski risovi Miljenku Balenu nedavno je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uručio počasni čin brigadnog generala. Podsjetimo, 138. brigada istaknula se osvajanjem vojarni i četverogodišnjim boravkom na bojištu u Lici te sudjelovanjem u akcijama Bljesak i Oluja. U povodu odlikovanja i ususret obljetnici oslobođenja vojnih objekata u Delnicama, generalu Balenu i njegovim suborcima u gradskoj upravi upriličen je prijam.

- Veseli me jer je Gorski kotar konačno dobio generala. Smatram da taj čin zaslužujem ne samo ja, nego da je to zasluga svih Gorana, svih pripadnika 138. brigade koji su bili na ličkom ratištu i koji smo svi zajedno taj čin branjenja Hrvatske obavili časno, besprijekorno i sretno se vratili kući, istaknuo je Miljenko Balen, počasni brigadni general HV-a.

- Kad sam demobiliziran i kad je rat završio, ja sam Balena uvijek zvao general jer svi zapovjednici brigada su generali. Pa sam si mislio zašto mi nemamo generala. I naš zapovjednik je nas vodio cijeli rat, bez puno žrtava, korektno, poznavao je cijelu brigadu poimence, što je za divljenje. Zašto on nije imao čin generala. Zvao sam ga general svaki puta kad sam ga sreo, ispričao je Dragutin Vrus, pripadnik 138. brigade HV-a Goranski risovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!