Prijamni ispiti u sve više srednjih škola - je li vrijeme za malu maturu?

13.04.2023.

20:30

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/P.F./HRT

Prijamni ispit

Prijamni ispit

Foto: Dnevnik / HRT

Sve više srednjih škola provodi prijamni ispit. Većinom je riječ o zagrebačkim školama, koje međusobno priznaju rezultate tih ispita, tako da učenici neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijamni iz istog predmeta u različite škole. Budući da je sve više dodatnih provjera znanja za upis u srednje škole, mnogi se pitaju je li sve to korak do male mature?

Kada je prije osam godina popularni MIOC organizirao prijamni ispit za upis u školu, bilo je svakakvih komentara: pa što oni misle, pa kako to..., ali su se s vremenom svi naviknuli. A čini se da je to postala i potreba mnogih drugih srednjih škola.

- Smatram da su ti prijamni ispiti poruka prosvjetnoj vlasti kako nam je potrebna mala matura ili neki oblik jedinstvenog ispita nakon osnovne škole, rekao je Tomislav Babić, ravnatelj Gimnazije Lucijana Vranjanina, Zagreb.

Čak osam srednjih zagrebačkih škola samo za prirodoslovno-matematički smjer imat će jedinstven ispit. Pisat će ga isti dan u isto vrijeme, a rezultati će vrijediti za sve prijavljene učenike škola tog smjera. Jedna od ravnateljica objašnjava razlog za prijamni.

- Inicijalni ispiti iz matematike pokazuju da dolaze svake godine sa sve manje znanja i da im nedostaju osnovna znanja. Mi se tome čudimo, ali još se više čude roditelji i učenici koji kroz osnovnu školu dobiju poruku da su superodlikaši, istaknula je Darka Sudarević, ravnateljica III. gimnazije, Zagreb.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga imat će primjerice prijamni iz fizike, kemije, biologije i engleskog. Neke škole pak jedinstveni ispit i iz hrvatskog.

- Plan je da učenici, koji se odluče za neki smjer u bilo kojoj školi koja provodi, prijamni može pisati u jednoj školi. Aplikacija bi bila uređena na način da se priznaju rezultati u svim školama koju je prijavio, a taj su smjer, objasnila je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije, Zagreb.

- Mislim da je prijamni ispit u redu i potreban, jer većina učenika već sada ima 5,0 pa se to treba razlikovati, misli Iva, 8. razred.

Dakle, i učenici shvaćaju da je problem s upisima u srednju školu očit pa se postavlja pitanje zašto postoji tako velik otpor prema uvođenju male mature koju mnogi zazivaju. Pokazalo se da novca ima. Primjerice 3,5 milijuna eura ove godine utrošeno je za nacionalne ispite osmaša, kako bi se procijenilo njihovo znanje. A onda opet dodatni novac za sve prijamne ispite kojima će se škole koristiti za vrednovanje znanja prilikom ovogodišnjih upisa.

- Zanimljiva računica. Mora li netko još na prijamni?, pita novinarka HRT-a Sunčica Findak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!