Prijamni ispiti zbog poplave odlikaša

07.02.2019.

07:23

Autor: HRT

default error photo
Istraživanje je pokazalo da u sustavu ima 5,6 posto superodlikaša, pri čemu ih je u Zagrebu nešto više i prijamni ispiti su zbog toga i nastali.
Upisi u vrtići, na fakultete, u srednje škole uvijek su stresni. Ako se upletu još i prijamni ispiti u srednje škole onda je stres duplo veći. S jedne strane neke škole imaju veliku navalu za upise, s druge pak neke mukom muče s upisima i s problemom kako bi uopće popunili razrede. O tome kako će izgledati ova upisna godina govorili su Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituš Brezovački u Zagrebu, Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru i Marko Ilijašev, ravnatelj Prve srednje škole u Belom Manastiru.

- Uveli smo posebne provjere znanja - prijamne ispite kako bi eliminirali mogućnost upisati više učenika nego što možemo upisati. Iskustva od prošle godine su pozitivna, hrabri se odlučuju na naše provjere znanja, time ne mogu ništa izgubiti, nego samo dobiti, provjera ne bi im trebala stvarati dodatni stres - poručio je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituš Brezovački u Zagrebu.

- Mi smo davno odlučili da nećemo čekati promjene nego ćemo sami krenuti u nove programe i puno rada nastavnika, puno razumijevanja s djecom dovelo je do toga da smo prošle godine, recimo imali 2000 prijava u sve naše programe a za gimnazijski razred zbog kojeg uvodimo prijamni ispit smo imali za 68 mjesta 793 prijave - objasnio je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Sasvim suprotna je situacija u Prvoj srednjoj školi u Belom Manastiru, gdje je, kako je rekao ravnatelj Marko Ilijašev borba za svakog učenika. Određena zanimanja su popunjena, ali kako bi se popunile ostale razrede, nastavnici i sam ravnatelj traže potporu od lokalne uprave i traže dodatnu motivaciju za učenike kroz stipendije.

- Mi imamo pritisak na sve smjerove, nemamo problema s upisom, broj prijavljenih je u pravilu dva do tri puta veći nego što možemo primiti. Za sada ne razmišljamo o prijamnim ispitima - izjavio je Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru.

Izrazio je žaljenje što je Ministarstvo odlučilo da u idućoj školskoj godini Zdravstvena gimnazija neće upisivati eksperimentalni program. Smatra da je to velika šteta jer sva zanimanja u zdravstvenom sektoru su deficitarna a ovo je bio put gdje se učenici usmjeravaju prema zdravstvenim studijima.

Na pitanje jesu li za inflaciju odlikaša iz osnovne škole rješenje prijamni ispiti ili mala matura koja zapravo nikad nije zaživjela, ravnatelj Stić je odgovorio da smo malu maturu trebali odavno uvesti.

- U osnovnim školama pritisak roditelja je nevjerojatan, osmi i sedmi razred je pakao, roditelji čekaju po hodnicima i doslovce maltretiraju profesore tražeći povećanje ocjena - izjavio je Stić.

Objasnio je i da postoje dvije grupe odlikaša - jedni imaju po neku četvorku, a drugi su tzv. superodlikaši i imaju 5.0. Istraživanje je pokazalo da u sustavu ima 5,6 posto superodlikaša, pri čemu ih je u Zagrebu nešto više i prijamni ispiti su zbog toga i nastali.

- Reforma je nužna i trebala je već odavno biti napravljena, no reforma sama sebi nije svrha, treba napraviti sistem koji će se sam obnavljati svake godine - da se dopusti da se sustav prilagođava svakoj novoj godini - naglasio je ravnatelj Gimnazije Tituš Brezovački Damir Jelenski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!