Prijatelji životinja: Omogućite kozmetiku proizvedenu bez ispitivanja na životinjama

24.04.2022.

11:24

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mongkolchon Akesin / Shutterstock

Udruga Prijatelji životinja pozvala je u nedjelju, na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima, na potpisivanje europske građanske inicijative "Omogućite kozmetiku proizvedenu bez ispitivanja na životinjama". 

Udruga upozorava da milijuni životinja stradavaju zbog "nepotrebnih, a iznimno okrutnih i bolnih pokusa".


- Pri ispitivanju raznih kemikalija na životinjama vrše se kirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje zapaljuju, utapaju, izgladnjuju, psihički ih muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi, iako takav način istraživanja ne daje vjerodostojne rezultate primjenjive na ljude, tvrde iz udruge Prijatelji životinja i dodaju da se životinjama u laboratorijima izravno možemo pomoći i biranjem proizvoda proizvođača koji ne testiraju na životinjama.


Udruga ističe da je zgrožena "činjenicom da se u EU-u godišnje obavi više od milijun pokusa na životinjama".


Potpisnici građanske inicijative svojim glasom izravno se obraćaju europskim nadležnim tijelima koja zahtijevaju da se sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima. Ta se nepravda, navode, događa zbog uredbe REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija kemikalija i koja izravno potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima, kojom je zabrana testiranja na životinjama stupila na snagu još prije devet godina.


Inicijativa "Omogućite kozmetiku proizvedenu bez ispitivanja na životinjama" može se potpisati na savecrueltyfree.eu, a cilj je do kolovoza ove godine skupiti milijun potpisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!