15:05 / 31.10.2019.

Autor: T.D./Hina

Prijatelji životinja poručuju da nijedna životinja ne želi u klaonicu

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Prijatelji životinja podsjetili su da se već danima javnost ujedinila u zahtjevu da se poštedi život trenutačno najtraženijeg bjegunca u Hrvatskoj - bika Jerryja.
U povodu Svjetskog dana veganstva, 1. studenoga, udruga Prijatelji životinja u četvrtak je na zagrebačkome Trgu bana Jelačića izvela performans s velikim vizualima životinja te poručila da ni bik Jerry ni ostale životinje ne žele završiti u klaonicama.

Dron u potrazi za bikom Jerryjem

Jerry, "bik koji bježi", opet je nadmudrio ljude


Prijatelji životinja podsjetili su da se već danima javnost ujedinila u zahtjevu da se poštedi život trenutačno najtraženijeg bjegunca u Hrvatskoj - bika Jerryja, koji je prošloga petka pobjegao iz klaonice u Kaštel Starom, a zatim još jednom, iz klopke koju su mu postavili.

Prijatelji životinja poručuju da se sve životinje koje završavaju zaklane i poslužene na tanjurima jednako boje smrti kao i bik Jerry, jednako su prestravljene i ne žele umrijeti, no većina njih ne uspije pobjeći od noža.

- Sjajno je što cijela Hrvatska navija za Jerryjev život, što je na Facebooku osnovana grupa podrške za njega, što je on u svijesti ljudi osoba s imenom, pojedinac kojemu se dive zbog njegove snalažljivosti da izbjegne užasnu sudbinu koja je namijenjena svim pripadnicima njegove vrste, poručuju Prijatelji životinja.

No Jerry nije drukčiji od goveda, ovaca, koza, svinja i peradi, njih ukupno 48 986 273, koji su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zaklani prošle godine u Hrvatskoj.

- Sve te bezimene, nevidljive životinje jednako strašno kao i Jerry željele su živjeti, ali sve su izgubile tu bitku i završile kao obrok na nečijem tanjuru, rekla je Snježana Klopotan, koordinatorica projekata u Prijateljima životinja.

Dodala je da Jerryjev bijeg nije samo nagonska reakcija životinje koja je nanjušila krv prethodno zaklanih životinja. Rekla je da je znanost potvrdila da životinje razmišljaju, donose odluke te osjećaju patnju, strah i radost jednako kao i ljudi.

Prijatelji životinja pozivaju stoga sve građane da "prigrle vlastito suosjećanje i iskušaju vegansku prehranu".

Svjetski dan veganstva obilježava se 1. studenoga. Utemeljila ga je 1994. Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama te promicala etičke, zdravstvene i ekološke aspekte veganstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!