Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje

19.07.2021.

13:55

Autor: V.G./HRT/Hina

Pazite kome ostavljate životinje

Pazite kome ostavljate životinje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Udruga Prijatelji životinja u ponedjeljak je upozorila vlasnike da dobro pripaze gdje ostavljaju životinje na čuvanje tijekom godišnjih odmora, a zauzeli su se i da privremeno čuvanje pasa i mačaka dobije jasno propisane uvjete, jer sada nema nikakvog propisa. 

Prijatelji životinja stoga su, kako su istaknuli u priopćenju, Ministarstvu poljoprivrede uputili svoje prijedloge za izradu kvalitetnog propisa koji bi regulirao privremena čuvanja i hotele za životinje, u nadi da će biti razmotreni i prihvaćeni.

U udruzi podsjećaju da svake godine upozoravaju kako je napuštanje psa ili mačke prije godišnjeg odmora ne samo iznimno okrutno nego i kažnjivo Zakonom o zaštiti životinja. No naglašavaju kako to ne znači da je sve bolje od toga, da to može opravdati, primjerice, ostavljanje na lancu psa kojega susjedi obiđu kada se sjete, kao ni davanje psa i mačke na čuvanje bilo kome ili hotelima za privremeni smještaj životinja koji ne pružaju dobre uvjete.

Ocjenjuju da nažalost ne mora biti onako kako vjerojatno većina misli - da će hoteli za pse i mačke ili vrtići za dnevno čuvanje životinja jedni drugima biti konkurencija i da će se natjecati tko ima bolje uvjete, a da će skrbnici jako paziti da ostave svojeg četveronožnog člana obitelji ondje gdje su uvjeti najbolji.

Prijatelji životinja napominju kako uvijek postoje i oni koji se sjete u zadnji čas da negdje trebaju smjestiti psa ili mačku i oni kojima je cijena smještaja, odnosno usluge čuvanja, najvažnija te će zažmiriti na sve drugo jer to su za njih ionako samo dva tjedna.

U udruzi smatraju da je stoga bitno podsjetiti sve da na vrijeme razmisle gdje će i komu ostaviti na čuvanje psa ili mačku, no jednako je važno da se uvjeti u privremenom smještaju ne smiju prepustiti samim hotelima, već je nužno da ih jasno i precizno propiše Ministarstvo poljoprivrede.

Prijatelji životinja još jednom poručuju da vlasnici detaljno provjere uvjete držanja životinja na privremenom čuvanju, a napominju kako neki hoteli za pse i mačke nude i videonadzor preko kojega se na pametnom telefonu može u svakom trenutku vidjeti svojeg ljubimca.

- Pozivamo skrbnike da biraju one privremene smještaje koji osiguravaju vrhunsku brigu kakvu bi pas i mačka imali i da su u svojim domovima, poručuju Prijatelji životinja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!