12:58 / 30.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Prijatelji životinja" traže da se Macoli oduzmu medvjedi

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Prijatelji životinja, naglasila je Svrtan, već godinama dobivaju pritužbe građana i turista te pišu prijave mjerodavnim institucijama.
Prijatelji životinja u utorak su pozvali mjerodavne institucije, inspekcije i Ministarstvo poljoprivrede da medvjede, koji se drže u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici, hitno oduzmu i smjeste u utočište za medvjede, jer njihov vlasnik Željko Orešković krši Zakon o zaštiti životinja.

- Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okružja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija, rekla je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja putem priopćenja.

Istaknula je kako se otvoreno kršenje Zakona događa zbog osobnih materijalnih interesa Željka Oreškovića i privlačenja gostiju u ugostiteljske objekte čiji je vlasnik.

Prijatelji životinja, naglasila je Svrtan, već godinama dobivaju pritužbe građana i turista, pišu prijave mjerodavnim institucijama te su i prijašnjih godina informirali institucije da je Orešković medvjede stekao na nezakonit način namjernim izuzimanjem iz divljine i da nema potrebna znanja o držanju divljih životinja, što je uzrokovalo smrt jednog medvjeda.

Tako su prije desetak dana zatražili od Veterinarske inspekcije hitno oduzimanje medvjeda i njihovo smještanje u utočište za medvjede jer je početkom godine stupio na snagu rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, dok je Zakon o zaštiti životinja još 2017. zabranio držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a za kršenje te odredbe za fizičke osobe propisana je novčana kazna od 15 do 30 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!