Prijave zbog zataškavanja izgreda u školi u Strožancu, javila se i ravnateljica

30.05.2023.

21:57

Autor: Hina/HRT/T.S.

Učiteljica Zrinka Perković Dodig dobila je otkaz

Učiteljica Zrinka Perković Dodig dobila je otkaz

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Odvojene kaznene prijave DORH-u zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Strožancu, istočno od Splita, podnijeli su zabrinuti roditelji i učiteljica Zrinka Perković Dodig kojoj je u ponedjeljak Školski odbor otkazao ugovor o radu, doznaje se od roditelja učenika te škole.

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić izvijestila je pak da je dala otkaz učiteljici Zrinki Perković Dodig u ponedjeljak i to zbog "brojnih propusta u radu" koje je, kako je navela, utvrdila i inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Roditelji su izvijestili da su prijavu DORH-u podnijeli prije desetak dana zbog incidenta kojeg je 9. ožujka izazvao isti dječak iz petog razreda koji je u prošli četvrtak na nastavi zaprijetio učitelju i učenicima željeznom šipkom rekavši da je on "novi Kosta K".

Dječak je na hodniku škole oborio na pod svojeg kolegu iz petog razreda pokušavajući ga laktom gušiti što je šokiralo mnoge roditelje čija djeca idu u tu školu, rekli su Hini roditelji koji su zamolili da ostanu anonimni.

O tom incidentu koji se, po tvrdnjama roditelja, zataškao jedina je upozoravala učiteljica Zrinka Perković Dodig koja je potvrdila da je i ona podnijela kaznenu prijavu zbog zataškavanja incidenta u školi gdje je bila razrednica tom dječaku do incidenta, a nakon kojeg je, sedam dana kasnije, premješten u drugi razred.

- Budući da se o tom incidentu više uopće nije govorilo, obratila sam se DORH-u i prijavila zataškavanje incidenta iz ožujka ove godine, to jest podnijela sam kaznenu prijavu DORH-u, rekla je Hini učiteljica Perković Dodig.

Kako se saznaje, za sutra je planiran sastanak Roditeljskog vijeća škole u Strožancu na kojem će se raspravljati o stanju u toj školi.

Ravnateljica: Učiteljica Zrinka Perković Dodig dobila je otkaz zbog brojnih propusta u radu


Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić rekla je da je dala otkaz učiteljici Zrinki Perković Dodig u ponedjeljak i to zbog njenih "brojnih propusta u radu" koje je, kako je navela, utvrdila i inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Radi se o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa, pa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć, rekla je Prižmić u priopćenju dostavljenom Hini.

Naglasila je da odluku o otkazu ugovora o radu donosi ravnatelj poslodavca OŠ Strožanac, a ne Školski odbor koji je upravljačko tijelo i koje je dužno štititi interese OŠ Strožanac.

Školski odbor, pojasnila je Prižmić, ima svoje ovlasti propisane Statutom OŠ Strožanac i čini ga sedam članova te u njemu ne sjede samo predstavnici osnivača, kako se to plasira u medijima svakodnevno, već i predstavnik Vijeća roditelja, predstavnik radnika OŠ Strožanac te još dva predstavnika izabrana od Učiteljskog vijeća.

Svoju odluku o izvanrednom otkazu učiteljici Zrinki Perković Dodig, ravnateljica je, kako je protumačila, temeljila na brojnim njezinim povredama, a prije davanja prethodne suglasnosti Školskog odbora, članove Odbora je upoznala sa svim razlozima. Po njenim riječima, na članove Školskog odbora vršen je pritisak s brojnih strana, a bez da se uopće znalo o razlozima njezine odluke na kojima temelji otkaz.

Ravnateljica navodi kako je "apsolutna neistina" koja se danima plasira u medijima da je izvanredni otkaz ugovora o radu dobila učiteljica koja je pozvala policiju i prijavila vršnjačko nasilje u OŠ Strožanac te da je otkaz dobila potpuno druga učiteljica (Zrinka Perković Dodig) kojoj je, između ostalog, i prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila brojne nepravilnosti u njezinom postupanju i izricanju pedagoških mjera u pogledu učenika koji se u javnosti označava kao nasilnik, a što naravno nije točno.

Kaže da je od 15. svibnja pa do dana donošenja odluke o otkazu, učiteljica Zrinka Perković Dodig počinila "čak sedam teških povreda obveza iz radnog odnosa".

Naglasila je da je jedna od tih povreda i ta da učiteljica nije postupila po prijavljenom vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u njezinom razrednom odjelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!