16:28 / 07.03.2019.

Autor: N.G./A.P./T.V./HRT

Prijaviti obiteljsko nasilje odgovornost je svakog od nas

-

-

Foto: - / -

Stručna služba Doma sv. Ana predložila je mjere kojih bi se stručnjaci, a i društvo u cjelini, trebali pridržavati kako bi se takve nesreće ubuduće izbjegle. Pravnica, socijalna radnica i psihologinja otvorile su i problematiku financiranja sigurnih kuća te sustava socijalne skrbi općenito.
Svako saznanje o obiteljskom nasilju mora se hitno prijaviti i to je svačija moralna odgovornost - glavni je naglasak apela koji je javnosti uputio stručni tim riječkog Caritasova Doma svete Ane na čelu s ravnateljicom sestrom Suzanom Samardžić.

- Djeci iz Paga pružena psihološka pomoć
- Ostavka ministrice ne rješava problem - krivi su ljudi na terenu
- Trilj: 14-godišnjak koji je izbo svoju majku na slobodi

Povod obraćanju javnosti su nemili događaji u Pagu i Trilju, a novinari su upoznati i s neadekvatnim uvjetima u kojima rade socijalni radnici, kao i s neodgovarajućim modelom financiranja sigurnih kuća, koji, kako kažu, treba što prije regulirati zakonom.

Ne želeći komentirati detalje slučaja na Pagu, socijalna radnica Marina Kocijan Ratkajec slaže se s mišljenjem da se takva reakcija pojedinca nije mogla predvidjeti, a o odnosu javnosti kaže kako se krivac sada traži svugdje - u sustavu, u susjedstvu, zdravstvu - a pritom se krivnja prebacuje s pravoga krivca, odnosno oca kojeg bi, smatra, trebalo sankcionirati.

- Tražiti krivca za ove događaje je poput lova na vještice, ali odgovornost pada na cijelu zajednicu, posebno na male sredine poput one na Pagu gdje se sve znalo, a nitko nije reagirao, istaknula je članica tima psihologinja Draženka Šepić Labrović.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!