U Šibeniku završeno obilježavanje 31.obljetnice Rujanskog rata

22.09.2022.

Zadnja izmjena 22:17

Autor: Ana Bralić/Ivona Ramadža Čolić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Obilježavanje obljetnice Rujanskog rata, arhivska fotografija

Obilježavanje obljetnice Rujanskog rata, arhivska fotografija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U Šibeniku je u četvrtak prigodnim programima završeno obilježavanje 31. obljetnice Rujanskog rata, u sjećanje na obranu grada i šibenskog kraja od intenzivnih napada velikosrpskih agresora i JNA od 11. do 22. rujna 1991., čime je spriječeno presijecanje juga Hrvatske.

Po prvi put proslavljen je i Dan hrvatskih branitelja Šibensko kninske županije.

Završna svečanost obilježavanja Rujanskog rata na šibenskom području počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj. Nastavila se komemoracijom kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Baldekinu, odakle je krenuo mimohod glavnom gradskom prometnicom do Trga Pavla Šubića I.

Uz šibensko kninskog župana, Marka Jelića, njegovu zamjenicu Iris Ukić Kotarac, predstavnike gradova Šibenika, Vodica, Skradina i Drniša te Općina Unešić i Rogoznica te članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježavanju Rujanskog rata za Šibenik nazočili su izaslanicima državnog vrha, među kojima brigadni general Dražen Ressler kao izaslanik predsjednik RH Zorana Milanovića.

Danas je po prvi put obilježen i Dan hrvatskih branitelja Šibensko kninske županije na inicijativu dožupanice Iris Ukić Kotarac koja se na Trgu ispred zgrade Županije zahvalila svima koji su podržali tu ideju.

- Rujanski rat je iza nas. Prošla je puna 31 godina i u ovom vremenu, u slobodi, više smo se dijelili nego spajali. Sretna sam što možemo proslaviti Dan hrvatskih branitelja Šibensko kninske županije. Imamo što slaviti, a potrebno je samo držati se zajedno, poručila je dožupanica Ukić Kotarac.

Doprinos obilježavanju 31. obljetnice Rujanskog rata, kada je na današnji dan 1991. godine od neprijatelja oslobođen Šibenski most, dali su članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika te Udruženje obrtnika Šibenik, koji su građanima na Trgu Pavla Šubića I. pripremili oko 200 kilograma dagnji i podijelili oko 500 porcija.

Njihova su imena urezana u kamen. Ali i u srca okupljenih.

- Ja sam ponosna i na svoga muža i na sve naše branitelje šta su napravili na današnji dan - oslobodili šibenski most, oslobodili Šibenik, rekla je Ivanka Marković, udovica poginulog branitelja Bože Markovića. 

Za slobodu su dali najvrjednije - život.

Slabo naoružani - ali odlučni. Unatoč svemu - višestruko jači neprijatelj polomio je zube na Šibeniku.

I vojarne su pale. Jedna za drugom - pune oružja, dovoljno za cijelu Dalmaciju.

Zasule su agresora granate topničke bitnice na Žirju, predane u tajnosti.

Zarobljena su u Šibeniku 34 ratna broda, temelj Hrvatske ratne mornarice.

Nakon tjedan dana pakla, na današnji dan '91 - oslobođen je šibenski most. Rujanski rat postaje prekretnica u Domovinskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!