Prije 31 godinu ubijen je Gordan Lederer

10.08.2022.

Zadnja izmjena 12:30

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/B.A./HRT

Godišnjica je obilježena kod spomenika "Slomljeni pejzaž"

Godišnjica je obilježena kod spomenika "Slomljeni pejzaž"

Foto: HTV / HRT

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, obilježena je 31. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije - koji je 1991. poginuo na tom mjestu snimajući naše branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Pokraj spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" održana je komemoracija.

Na dan pogibije, Lederer je izišao iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Pogođen je snajperskim metkom i teško ranjen. Napad bi možda i preživio da je general JNA Andrija Rašeta dopustio transport helikopterom do zagrebačke bolnice.

HRT-ov snimatelj zadužio je svojom smrću mnoge generacije iza sebe, i zato je imperativ i dalje prenositi istinu o Domovinskom ratu i o Domovinskom ratu govoriti uvijek, rekla je javljajući se s mjesta događaja u HTV-ov podnevnik Dnevnik Margareta Jozinović:

U spomen na Gordana Lederera položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur, kod spomenika "Slomljeni pejzaž" iznad Hrvatske Kostajnice. Svečano obilježavanje počelo je himnom, nakon toga i minutom šutnje u znak da godine prolaze, a sjećanje na legendarnog Gordana Lederera i dalje ne blijedi.

- Gordanova kamera svjedočila je istinu. Ta istina je tada trebala pronositi istinu o našoj obrani, istinu o našoj borbi za suverenost, i Gordan je svojim životom i svojom žrtvom pridonio našoj slobodi, rekla je udovica Ana Lederer.

Vijenac je među ostalima položio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je rekao da je Lederer svojom kamerom na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije na RH, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja.

- I na tome ćemo mu vječno biti zahvalni, dodao je.

- Prije 31 godinu, 10. kolovoza, obitelj Gordana Lederera izgubila je sina, supruga i oca, a mi, hrvatski branitelji, izgubili smo istinskog prijatelja i svjedoka tog vremena. I zato, neka nas ovo spomen obilježje i djela Gordana Lederera uvijek podsjećaju na ljubav prema domovini, na ljubav prema bližnjemu, na iskrenu žrtvu koju su hrvatski branitelji položili na oltar domovine, rekao je Medved.

- Svi mi koji smo s njima radili znali smo da se to može dogoditi i nama, ali vjerovali smo da istina ipak treba doći u svijet i trudili smo se to napraviti što je bilo lakše i što je bilo moguće bolje, rekao je Renato Kunić, izaslanik glavnog ravnatelja HRT-a.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da je Lederer dao svoj život da se istina sazna, ali da njegov životni put nije ovdje do kraja okončao dok god se sjećamo.

- Njegova priča nije završila. Ona je nastavila kroz sve video zapise koji pokazuju kolika je njegova hrabrost bila, i danas, nakon 31 godine, vrlo dobro nam govore i prikazuju sva ratna zbivanja, rekao je Bišćan.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić rekao je da je Lederer čovjek koji je nadrastao smrt, postao simbolom, idejom, a opet je u srcima svih koji su ga poznavali ostao čovjek, kolega, profesionalac.

- Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, a Gordan Lederer zauvijek će ostati upisan među one koji su taj rat dobili, rekao je Jurić, dodajući da se Lederer prometnuo u heroja Domovinskog rata i heroja svoje zemlje.

Kao ratni snimatelj Gordan Lederer kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju o stradanjima i događajima u Domovinskome ratu sa svih bojišta. Snimao je događanja u Kruševu, Kijevu, Kninu, Lovincu, Pakracu, Vinkovcima i brojnim drugim gradovima, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak.

Gordan Lederer svojom kamerom pronosio je istinu o ratu u Hrvatskoj i ostavio dragocjena svjedočanstva, među kojima se dokumentarnom autentičnošću i estetskom vrijednošću izdvajaju legendarna Banijska ratna praskozorja koja su mnogima ostala u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!