Prije 32 godine ubijen je Gordan Lederer

10.08.2023.

Zadnja izmjena 16:16

Autor: HRT

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, kod spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" obilježena je 32. godišnjica smrti Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije - koji je 1991. poginuo na tom mjestu prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Vijence su, između ostalih, položili članovi obitelji, izaslanstva Vlade, Sabora, grada Zagreba i Hrvatske Kostajnice i HRT-a.

Ana Lederer, supruga Gordana Lederera kazala je kako sa kćeri svake godine 10. kolovoza odbrojava minute da dan prođe. To je, dodala je - najteži dan u njihovom životu. Izrazila je zahvalnost gradonačelniku Hrvatske Kostajnice i ministru Medvedu, čovjeku koji je Gordanu pokušao spasiti život - što obilježavaju ovaj dan.

- Gordanova smrt je jedna od stvari za koju nismo mogli vjerovati da je moguće da se desi. Nažalost, zbog spleta okolnosti, zbog nehumanosti druge strane Gordan nije uspio doći do bolnice. Nije uspio preživjeti i ne može danas pričati kako je to sve skupa zapravo bilo, kazao je pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić

Dao je život za istinu


- Naš Gordan dao je život za istinu, za nas koji smo s njim dijelili dane i Gordan nije bio samo snimatelj - on je bio jedan od nas. Gordanova Banijska ratna praskozorja i danas svjedoče o agresiji, ratnim razaranjima i ugašenim životima mladih ljudi koji su u zajedništvu branili svoju domovinu i na nama je pronositi istinu kako je to činio Gordan, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Njegova sposobnost da prenese poruke kroz slike i pokrete bila je jedinstvena - ostavljajući nas zapanjenima i duboko pogođenima. Njegova predanost istini neka nam bude inspiracija da se borimo za istinu i pravdu u svemu što radimo, kazao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Njegov ubojica još se skriva od lica pravde


- Kukavički, podli hitac ovdje je prekinuo život hrabrog čovjeka koji je savjesno radio svoj posao, a njegov posao i poziv bio je prenositi istinu, hrabriti nas i otvarati oči svijetu, koji nije vidio ili nije želio vidjeti cjelinu zla, koje je napalo naš san o neovisnosti, slobodi i demokraciji. Zločinac je prekinuo život, ali nije zaustavio istinu, rekao je župan Ivan Celjak

Na dan pogibije, Lederer je izišao iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Pogođen je snajperskim metkom i teško ranjen. Napad bi možda i preživio da je general JNA Andrija Rašeta dopustio transport helikopterom do zagrebačke bolnice.

Njegov ubojica još se skriva od lica pravde, ali zato se pred Ledererovim snimkama istina o Domovinskom ratu ne može skriti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!