21:25 / 07.07.2020.

Autor: HRT

Prije točno 28 godina poginuo je Andrija Andabak - junak Domovinskog rata

-

-

Foto: - / -

Tenkove je gađao s dimnjaka, drveća, crvenih tornjeva, a njegova je "maljutka" - kažu suborci - gađala ravno u metu.
Prije točno 28 godina poginuo je Andrija Andabak - junak Domovinskog rata - legendarni lovac na tenkove koji je 91. u Nuštru zaustavio čak 32 čelične grdosije.

Tenkove je gađao s dimnjaka, drveća, crvenih tornjeva, a njegova je "maljutka" - kažu suborci - gađala ravno u metu. Andrijino ime nosi i priznanje koje se i danas dodjeljuje hrvatskim vojnicima koji uspiju uništiti najmanje tri oklopna vozila.

- Mirna ruka i oštro oko kako kažu alkari naši za njega. Značajno je da je imao i tu dozu odlučnosti i hrabrosti koja je potrebna da bi se suprotstavilo tenku jer nije lako izaći pred tu grdosiju, istaknuo je zapovjednik 109. vinkovačke brigade Josip Matić.

- To je čovjek koji je zadužio ovu Hrvatsku. Običan čovjek, radnik koji je otišao u rat i napravio je velike stvari za Hrvatsku državu, naglasio je umirovljeni pukovnik Ivan Grčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!